Met een vriendin op vakantie: 4 rampscenario?s, 4 oplossingen

Reizen door Fleur

Al sinds Halloween verheug je je erop: je gaat deze zomer samen met een vriendin op vakantie. Ze.nl gaf je al wat tips vooraf om dat leuk te houden. Maar eenmaal weg, gaat het toch mis. Hier de rampscenario?s?. én de oplossingen!
 
Nee, natuurlijk ga je niet zomaar met een vriendin op vakantie. En ja, uiteraard hadden jullie van tevoren duidelijke afspraken gemaakt. Samen uit, samen thuis, enzovoort. En nu zit je daar op een campingstoel toch vreselijk te balen, terwijl je vriendin zich een zandpad verderop in een hangmat begeeft en zichzelf wenend een siësta in wiegt. Tijd om er wat aan te doen, want je hebt nog wel, mwoah, een dag of zes te gaan. Hieronder vind je vervelende vakantiesituaties en de remedies, zodat je vriendin en jij in ieder geval (weer) samen door één tentopening kunnen.
 
 
1. Ze wil toch heel andere dingen dan jij
Je had het nog zo gezegd. Maar echt. ?Lieve Anouschka, ik zie een strandvakantie heus zitten, maar ik wil ook weleens een kasteel bezoeken. Of met het treintje naar die dorpjes rijden. Of edelstenen zoeken.? Daarop had je vriendin instemmend geknikt. Jij blij, want acht dagen keren en smeren zag je niet zo zitten. Wist jij alleen veel dat Anouschka zandkastelen ook kastelen vindt en dat ze best een treintje naar een dorp wil pakken, als het maar wel omwille van een hamburger-sangriaparty is. Strand en feest it is, voor haar, en meer niet. En dat trek je niet nog vijf dagen.
 
De remedie: afspraak is afspraak. En dus kun je wat jullie thuis nog vrolijk op de Klippan hebben besproken, gewoon aankaarten. Herinner haar er op een vriendelijke manier aan dat jullie hebben ingestemd met activiteiten die jullie allebei leuk vinden en dat jullie elkaar tegemoet zouden komen. Zeg bijvoorbeeld: ?Ik vind het prima om een paar keer naar het strand te gaan, maar ik zou het, zoals we thuis hebben besproken, ook gezellig vinden om samen daar en daar heen te gaan.? 
 
Weigert je vriendin water bij de wijn te doen nadat je je wensen kenbaar hebt gemaakt, geef dan aan dat je dat jammer vindt, maar trek ook je eigen plan en ga er in je eentje op uit. Leuk is anders, maar nog minder leuk is je eigen activiteiten schrappen om haar maar ter wille te zijn. Probeer op de dagen dat jullie alleen dingen ondernemen, wel weer even samen te komen om naar elkaars avonturen te luisteren. Dit is weliswaar geen ideale situatie, maar vals hoeft het tussen jullie niet te worden.
 
 
2. Ze drinkt nogal veel
Een keertje op je kop staan van een Cosmopolitan of vijf is jou echt niet vreemd, maar er zijn grenzen. Daar lijkt je vriendin alleen geen last van te hebben. Terwijl ze thuis na het stappen hoogstens een keer een treetje mist, hangt ze nu tijdens een avond in de Bountybar na drie uur kwijlend aan een paal en doet ze moves waar Jersey Shore?s Snooki zelfs een rolberoerte van zou krijgen. En presenteert ze zichzelf niet als de nieuwste stripster van het oord, dan belt ze wel even met haar ex-schoonmoeder in den Nederlanden om te vragen of ze kan worden doorverbonden met haar, juist, ex-geliefde. ?Wwuwuwant ik wuuwillum tewug en ik kuwom um nu haluh.? Nadat je haar tot bedaren hebt weten te brengen en haar zover hebt naar huis te gaan, grist ze nog snel haar bij aankomst gekochte gadget van de bar: een sangriahelm met meervoudig toevoersysteem. 
 
De remedie: ai. Hoe ga je iets van je vriendins alcoholgebruik zeggen zonder dat je haar het idee geeft dat er bij aankomst op Schiphol een busje van de Jellinek voor haar klaarstaat? Je kunt het doen door een opmerking met een knipoog te maken, bijvoorbeeld: ?Ik heb ook zin om te feesten, maar dan wil ik wel graag sámen een leuke avond te hebben. Ik zou het dus prettig vinden als we ?s nachts allebei nog naar huis kunnen lopen.? 
 
Werkt een semigrappige opmerking over je vriendins Cointreau-verslaving niet of wil je liever meteen helemaal duidelijk zijn, leg dan uit wat haar gedrag niet zo ideaal maakt voor jou. Bijvoorbeeld: ?Als je zo dronken bent als gisteravond, is het voor mij lastig een ontspannen avond te hebben, omdat ik me verantwoordelijk voor je voel. Ik zou het fijn vinden als je wat nuchterder blijft.? Zeker in combinatie met de kater die ze hoogstwaarschijnlijk al heeft, komt dit wel aan. Heb je daarnaast het vermoeden dat er een reden is dat ze opeens zo veel drinkt, praat daar dan over, of geef haar de ruimte dingen bij je kwijt te kunnen. Zo ziet ze dat door jou begrepen worden, vele malen fijner is dan door die fles drank. 
 
 
3. Ze mist Ferry zo
In vertrekhal 2 was het nog een soort van aandoenlijk: je vriendins kersverse lover Ferry zwaaide haar met een verliefde blik uit en zij blies galant een handkus zijn kant op. Ze leken dan wel heel verliefd, maar toen zag het er niet naar uit dat je vriendin in Turkije een appelflauwte van gemis zou krijgen. Of jullie nu op het strand liggen, in een discotheek staan te sjoenkelen op Tarkan of een portie baklava delen: het is Ferry voor en Ferry na en dus vooral: Ferry tussen jullie in. En hoewel je best begrijpt dat ze een roze bril op heeft, ben je om dit te laten stoppen, bijna geneigd hem per direct met een Corendon-vliegtuig naar Alanya te laten overkomen.
 
De remedie: komt-ie weer: oioioi. Lastig. Want zeggen dat je je vriendin op een onbestuurbare bananenboot zet als ze nog één keer ?Ferry? zegt, is ook weer zoiets. Zijn jullie vriendinnen die wel iets tegen elkaar kunnen zeggen zonder dat de een de ander met haar opblaaskrokodil te lijf gaat, dan kun je proberen dit probleem luchtig ter sprake te brengen. Zeg bijvoorbeeld: ?Hé, Anousch, ik snap dat je hem mist, maar hij loopt echt niet weg. Onbeperkt aantal cocktails voor jou als-ie het wel doet. De rest van het jaar. Zullen we het, totdat hij je dalijk weer voor zes weken goddelijke seks de slaapkamer intrekt, hier leuk maken? Wat wil je doen?? 
 
Merk je dat het gemis naar haar vriend wat dieper zit of is je vriendin wat gevoeliger, geef haar dan de ruimte, maar jezelf ook. Zij praat over hoe leuk hij altijd op een blaadje sla kauwt, maar jij praat ook over wat jou bezighoudt. Probeer haar daarnaast een beetje af te leiden door samen dingen te ondernemen. Wil ze dit laatste niet, trek dan ook nu je eigen plan en ga eropuit. Nogmaals: niet het gezelligste, maar vergeet jezelf niet!
 
 
4. Ze denkt alleen aan zichzelf
Als je ?s ochtends wakker wordt, zie je dat je vriendin niet meer naast je ligt en wordt je aandacht getrokken door de geur van verse croissants en goedkope oploskoffie. Wat een schat is het toch ook, denk je, die heeft alvast ontbijt gehaald. Je schiet in je Havaianas en stuift de tent uit, klaar om aan te vallen. ?Ja?, is de reactie als je verbaasd kijkt naar hoe je vriendin in het laatste croissantje hapt, ?inderdaad vet lekker. Als je ook wilt: ik heb ze van dat bakkertje zeven kilometer verderop.?
 
De remedie: misschien is het zo dat je vriendin er andere denkpatronen of gewoontes op nahoudt waar ze zich geen kwaad van bewust is, maar daarom is het juist goed duidelijke afspraken te maken. Zo kunnen jullie je verwachtingen bijstellen. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie voor een bepaalde maaltijd altijd voor twee boodschappen doen. Hetzelfde geldt voor kosten die jullie maken als jullie uitgaan: je kunt afspreken een pot te maken, maar ook je eigen drankjes te regelen. Het is jammer dat het rekening houden met elkaar niet helemaal vanzelf gaat, maar met duidelijke afspraken voorkom je in ieder geval meer zure gezichten.
 
Zijn bovenstaande situaties (helaas) herkenbaar voor jou, of zijn vakanties met je vriendin(nen) altijd één groot feest?