ALTEREGO: Trendwatcher?

Mode & trends door Redactie Ze.nl
Het overkomt me regelmatig dat mensen me vragend aankijken en vertwijfeld mijn antwoord herhalen, als ik vertel over mijn werk. De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van het beroep trendwatcher.
 
Als ze er wel van hebben gehoord, denken ze vaak dat ik de toekomst kan voorspellen met een glazen bol, of gekker nog: de trends op een '6th-sense-achtige' manier op kan vangen! Natuurlijk kan ik de toekomst niet zomaar voorspellen. Er gaat een gedegen onderzoek aan vooraf. Eigenlijk is een trendwatcher een analyticus die niet met cijfers en schema?s werkt, maar vooral met beeld, sfeer en beleving. 
 
Als trendwatcher ben je constant bezig met de wereld om je heen. Dichtbij en ver weg. Dag en nacht houd je je ogen open en analyseer je alles wat er gebeurt in de wereld. Altijd op zoek naar vernieuwing en verandering. Als je weet wat de interessante nieuwe ontwikkelingen zijn, kun je daaruit opmaken hoe de trend door zal zetten en wat de nieuwe trends zullen worden.
 
Soho, New York
 
Binary 60?s Mo
Een paar weken geleden was ik voor werk in New York. Wat een inspirerende stad is dat! Een stad van extremen, een stad van verschillen en alle clichés lijken te kloppen. Mijn hoofd overstroomt nog steeds van de inspiratie die ik daar heb opgedaan!
 
Een van de trendthema?s die ik opgepikt heb in New York, komt voor het grootste deel uit de hippe wijk Soho (zeker een aanrader om naartoe te gaan als je zelf een keer in New York bent!). Dit thema heb ik 'Binary 60?s-Mod' genoemd. Binary staat voor het getallensysteem met nullen en enen waar onze digitale wereld op gebaseerd is. 60?s-Mod verwijst naar de moderne strakke vormen en materialen die designers destijds in de 60?s ook gebruikten, maar ook naar de algemene gedachten en mood van de maatschappij in die tijd.
 
Als je goed naar de moodboards kijkt, dan kun je in de beelden het verhaal van de trend 'lezen'.  Klinkt misschien wat abstract, maar als je het gewoon probeert, zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. De foto?s samen laten de totale sfeer zien en als je naar de beelden afzonderlijk kijkt, zie je welke materialen, vormen, kleuren en details belangrijk zijn.


We gaan steeds meer simpele vormen zien in de vormgeving en ook in prints, zoals cirkels en strepen (nullen & enen) en strakke vlakken. We zien weinig details en versiering of laten het alleen zien in zelfde kleuren als de ondergrond. We gaan terug naar de basis en laten al het overbodige weg.  Eigenlijk heel makkelijk, net als in de 60?s, maar met de technieken, kleuren en materialen van nu. 


Blijf jezelf!
Als je zelf mee wilt doen met een trend, dan is regel 1: Blijf jezelf! Heb vertrouwen in je eigen smaak en combineer deze met de trendy invloeden die je zelf mooi vindt. Ga nooit kleding of schoenen dragen die je lelijk vindt, omdat het zogenaamd 'moet van de mode'. Neem maar van mij aan: niks moet en alles mag  (als je het maar goed combineert). Elk seizoen zijn er zoveel verschillende trends, dat er altijd wel een paar te vinden zijn, waar jij je lekker bij voelt.
 
Stel je basis samen uit zwart, grijstinten en wit, dit heb je vast en zeker al in je kast hangen en combineer dit bijvoorbeeld met schoenen of een tas in pasteltinten en een smal neon-oranje riempje of armband. Zorg dat je eenvoudige vormen kiest, zoals een basisblouse, een colbert, een kokerrok of cleane broek. Voor de laatste koude dagen van dit seizoen in maart en april zou iedereen verplicht, minstens één coltrui in de kast moeten hebben. De coltrui geeft direct een 60?s uitstraling en is met bijna alles te combineren. Bovendien staat een coltrui bijna iedereen en is voor elke gelegenheid geschikt, of je nu naar je werk gaat, sushi gaat eten met je vriend, of heel de nacht gaat dansen met je vriendinnen!


Om het beste resultaat te bereiken, is het belangrijk dat je verschillende materialen met elkaar combineert. Matte materialen in combinatie met glanzende materialen. Verschillende fijne breisels, weefsels en coatings of opgepoetst leer in combinatie met suède of extra shiny lak. Je kunt de combinatie van materialen zo extreem of subtiel maken als je zelf wilt. 


Laat je inspireren door de vormen, kleuren, materialen en details van de moodboards en kleurkaarten. Vergeet ook je kapsel en je make-up niet te matchen met je nieuwe 60?s stijl. En zoals iedereen wel weet: als je de juiste schoenen draagt, kan je nieuwe outfit sowieso niet meer mislukken! 
 
Succes met je eigen, nieuwe 'Binary 60?s Mod' look! En je hebt bij deze weer een goede smoes- eh... reden om nieuwe schoenen en accessoires te kopen.

B-ALTEREGO