Het zindelijk maken van je puppy

Vrije tijd door Donna
Hoe zorg je ervoor dat je puppy zo snel mogelijk het onderscheid maakt tussen jouw mooie vloer en de bosjes buiten? Ze.nl geeft je vijf tips om je bij te staan in de bittere strijd tegen de mini-ontlasting.

Je kunt nog zo'n verbitterd mens zijn; wanneer je in een kamer gezet wordt met een puppy, zal ook jouw hart een sprongetje maken. Er is eigenlijk niets hartverwarmender dan een puppy. En mede daarom komen veel mensen in hun leven op het punt dat ze besluiten er eentje te nemen om hun gezin uit te breiden. Een ultiem-schattige aanvulling, ware het niet dat je er de eerste periode je handen vol aan hebt. Want hoe schattig het ook is als het diertje je met grote ogen aankijkt, die vieze bolus in de hoek van de kamer moet opgeruimd worden.


Het zindelijk maken van een puppy is een klus waar je het liefst Dog whisperer Cesar Millan op wilt zetten. Het vergt doorzettingsvermogen en geduld. Soms heb je het gevoel dat er schot in de zaak zit, maar een minuut later kun je weer uitglijden in een versgedraaide drol. In gedachte overhandig je het diertje aan het asiel, maar je teleurgestelde blik transformeert al snel weer tot een grote grijns wanneer je ziet wat een schatje het toch is.

1. Zorg dat je écht de tijd hebt
Neem geen puppy op zaterdag als je maandag weer naar je werk moet. Een hondje heeft gemiddeld zes tot twaalf weken nodig om volledig zindelijk te worden. Het begin van je vakantie zou een goede zijn; op die manier kun je het dier om het uur even mee naar buiten nemen.

2. Houd je renschoenen in de aanslag
Je wordt vanzelf bijzonder alert op lichamelijke signalen van je hondje die erop duiden dat er wat aan zit te komen. Toch zal het ook vaak voorkomen dat je halsoverkop naar buiten moet stieren, terwijl het hondje onderweg de hele boel onder plast.

3. Begin altijd op dezelfde plaats
Zorg ervoor dat je een bepaalde routine hebt waar het hondje aan kan wennen. Draag je pup bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde veldje toe als je hem uitlaat. Op die manier leert het hondje dat hij vanaf dat punt alles kan laten lopen.


4. Belonen, belonen, belonen!

Wanneer het hondje buiten zijn behoefte doet, moet er nog net geen fanfareband de straat binnenkomen. Prijs hem, zet je hoogste piepstem op en knuffel het dier alsof het zojuist een Oscar heeft gewonnen.

5. Bewaar je geduld
Het heeft geen zin je hondje bij een ongelukje de huid vol te schelden, laat staan dat je het met zijn neus door zijn eigen ontlasting haalt. Het enige wat je daarmee creëert, is dat je hondje bang wordt en het stiekem gaat doen. Het gevolg is dat je maar niet weet waar die poeplucht vandaan komt, om uren later een klein drolletje te ontdekken achter je cd-collectie. 

Besef dat het beestje nog maar een baby is en het werkelijk een leerprocesje voor hem is om echt zindelijk te worden. Met bovenstaande tips zal het je uiteindelijk echt lukken. En dan kun je eindelijk écht gaan genieten van je hondje, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je visite plaatsneemt in de plas.

Wat zijn jouw ervaringen met het zindelijk maken van je dier?