Speciale Appeltaart

Eten door Vrouwen redactie

Zoute karamel klinkt misschien in eerste instantie een beetje gek, maar zout en zoet is een gouden combinatie. Denk bijvoorbeeld aan spekpannenkoeken met stroop: ook superlekker! Deze appeltaart wordt daarom afgemaakt met zoute karamel. Yum!

Ingrediënten

Taart:
1 portie kant en klaar taartdeeg (of maak het zelf: recept)
4 zure appels (zoals Goudreinette)
1 citroen
4 eetlepels bloem
3 eetlepels witte kristalsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel vers geraspte nootmuskaat
¼ theelepel chilipoeder

Zoute karamel:
125 gram slagroom
250 gram witte kristalsuiker
5 eetlepels ongezouten boter op kamertemperatuur
½ theelepel zeezout

Topping:
Bruine suiker
Zeezout

Overig:
Taartvorm met doorsnee van 18 cm
Garde
Steekvorm in de vorm van een hartje
Siliconen spatel

Bereidingswijze

Koop kant en klaar taart deeg of maak het een dag van te voren.
Verwarm de slagroom in de magnetron en zet het opzij. Verwarm de suiker op matig vuur in een grote pan tot het gesmolten is en een matig bruine kleur heeft en klop het met een garde tot een egaal geheel. Voeg dan de boter en de slagroom eraan toe en blijf kloppen totdat het volledig is vermengd. Voeg nu het zout toe aan de karamel en houd het apart.
Rol de helft van het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 3 mm dikte. Leg het deeg in de in de taartvorm. Snijd de randen bij totdat er een centimeter over de rand blijft hangen. Zet de taart in de koelkast en steek in tussentijd ongeveer 10 hartjes uit de tweede helft van het deeg. Bewaar deze hartjes ook tijdelijk in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in plakjes en smeer ze in met citroensap. Mix ze met je handen met bloem, suiker, kaneel, nootmuskaat en chilipoeder in een kom. Haal de taart uit de koelkast. Bedek de taartbodem laag voor laag met appels. Giet hier ongeveer een kwart van de karamel overheen en bestrooi het met een snufje zout.
Bestrijk de rand van de bodem met water zodat de harten goed blijven plakken. Bedek de taart met de harten. Bestrijk de harten met de rest van de karamel en strooi hier wederom een snufje zeezout overheen, maar ditmaal vergezeld van evenveel bruine suiker.
Plaats de taart gedurende 25 minuten in de oven totdat de korst lichtbruin wordt. Verhoog de temperatuur in de oven naar 175 graden en laat de taart nog eens 35-40 minuten bakken. Wanneer je de taart uit de oven haalt, wil je meteen al aanvallen. Toch is het beter als je de taart 5 tot 6 uur laat rusten voor een maximale smaaksensatie.

Voor extra tips, kijk op: acozykitchen.com



Bron