Niet langer gedachteloos vreten

Eten door Vrouwen redactie

In de hoop dat dit een welbekend probleem is durven wij toe te geven dat wij hier op de redactie constant van alles aan het eten zijn. Tijdens het schrijven van een nieuw artikel, gesprekken over de nieuwste aankopen van collega’s, het bespreken van de wekelijkse weekendavonturen of zelfs tijdens de discussies over ‘wat gaan we eten vanavond’. We blijven maar gedachteloos van alles in onze mond stoppen. We weten dat het niet goed is en we weten dat je zo minder kunt genieten van de smaak (al geldt dat dus sowieso niet voor dat stuk chocolade dat ik, Colette, net in mijn mond heb gestopt). Omdat wij de extra kilo’s die er op deze manier gedachteloos aankomen, eigenlijk wel kunnen missen, zijn wij naar tips gaan zoeken om te stoppen met gedachteloos eten.

1. Stop met multitasken
Het allergrootste probleem: eten terwijl je iets anders aan het doen bent. Of je nou tv kijkt, je Facebook checkt of aan het werk bent, op die manier kun je je niet volledig focussen op wat je aan het eten bent. Voortaan als je weer ernstige food cravings hebt, ga aan de eettafel zitten (zonder tv, de nieuwste Cosmo of je telefoon!) en concentreer je op wat je eet. De kans is groot dat je dan veel minder eet.


2. Beloon jezelf
Ga niet uit van de kilo’s die je nog kwijt moet, maar beloon je goede gedrag. Als je een week lang al je ongezonde snacks hebt vervangen met gezonde snacks of als je een week lang elke dag twee liter water hebt gedronken: goed bezig! En met belonen hebben we het eens een keer niet over een lekker stukje chocolade, hou het op een non-food beloning. Een massage, een bos bloemen of een fijn boek bijvoorbeeld.


3. Leer echte honger kennen
Natuurlijk eet je als je honger hebt, maar hoe vaak heb je niet uit verveling bij de koelkast gestaan? Honger heb je alleen als je maag leeg is. De volgende keer dat je honger denkt te hebben, eet je een worteltje of drink je een glas water. Twintig minuten later nog steeds honger? Dan is het hoogstwaarschijnlijk echt zo.


4. Volg de 25% regel
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een kwart van iets eet en jezelf dan afleidt, je je waarschijnlijk net zo voldaan voelt als wanneer je iets helemaal opeet. Verorber de volgende keer dus niet die hele koek, maar breek een stukje af en stop de rest weer weg. Wedden dat je het na wat afleiding niet eens mist!


5. Eet langzamer
De volgende keer dat er een heerlijke maaltijd op tafel staat en je alweer aan je tweede portie wilt beginnen, wacht dan zo’n twintig tot dertig minuten. Waarschijnlijk ben je dan niet eens meer hongerig, het duurt namelijk even voordat het ‘ik ben vol’ signaal je hersenen heeft bereikt. Zorg dat je kleinere hapjes neemt, je hebt niet alleen meer plezier aan wat je eet, maar je doet er ook nog eens een stuk langer over!


6. Denk aan later
Wanneer je weer eens seconden verwijderd bent van het verslinden van een heerlijke pizza, denk aan het moment nadat je de pizza gegeten hebt. Waarschijnlijk zal je niet zo blij zijn met jezelf. Als je jezelf dat van tevoren bedenkt, is de kans groter dat je het niet zal eten. Of bijvoorbeeld maar de helft.


Bron. Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron, bron