Tuin in je tafel

Wonen door Vrouwen redactie

Een balkon of dakterras hoeft geen hindernis te zijn om een tuin aan te leggen. Maak een tuin in je tafel, oftewel een tuintafel met tuin, die we vonden op Todaysnest. Je poot letterlijk een kleine tuin in het midden van de tafel. Bovendien is het gewoon van pallets te maken, dus je hoeft niet eens je portemonnee om te kieperen.


Dit heb je nodig:

- Genoeg pallets
- Een hamer
- Een boormachine
- Houtschroeven
- Spijkers
- Een zaag
- Witte of grijze verf
- Meetlint
- Potlood
- Houtlijm

Doe het zo (in heel veel stappen):

- Sloop de paletten, wel met beleid want het is de bedoeling dat de planken heel blijven. Verwijder de spijkers en pik de mooiste planken eruit. Het is dus van de hoeveelheid mooie planken per pallet afhankelijk hoeveel pallets je nodig hebt.
- Maak de planken schoon en schuur alleen de te grote oneffenheden glad. Pas op dat het geen al te glad geheel wordt; het mag rustiek blijven.
- Zaag vier planken tot poten met een lengte van ongeveer 50 centimeter en doe dit zo recht mogelijk, want je wilt natuurlijk niet dat de tafel gaat wankelen.
- Voor het frame om de buitenkant zaag je vier planken op maat waarvan twee kortere en twee langere.
- Zaag een hoeveelheid planken in een kortere maat, zodat het frame gevuld zal zijn.
- Bevestig aan de onderkant van de tafel, in het midden van het frame twee stevigheidsbalken ter grote van de tuin in wording, in tegengestelde richting van de kleinere plankjes van het tafelblad. En bevestig nog twee kleinere balken om de twee lange stevigheidsbalken af te sluiten in een vierkant. Hierop bevestig je het tafelblad.
- Timmer de afbakening aan de onderkant dicht met plankjes en zaag het hout aan de bovenkant van het tafelblad uit op de plek van de afbakening: dit wordt je tuin. Het is handig om die afbakening van te voren te markeren.
- Boor in de bovenkant van de tafel schroeven, zodat het frame aan de onderkant wordt vastgeschroefd. Je kunt ook voordat je gaat schroeven de planken vastplakken met houtlijm voor extra versteviging.
- Bevestig de poten in de hoeken van het frame aan de onderkant van de tafel met houtschroeven.
- Verf de tafel in tegengestelde richting van de nerven met witte of grijze verf.
- Wanneer alles goed droog is kan het bakje gevuld worden met je “nieuwe” tuin. Tip: zet er een waterdichte plantenbak in, zodat het water van je planten niet in het hout van de tafel lekt.