Gezond zonnen + win tegoed van Sunday's!

Gezicht door Vrouwen redactie

Over een ding zijn we het waarschijnlijk eens: zon is fijn. Teveel zon is niet goed (hallo verbrande huid!) maar te weinig zon ook niet (van vitamine D tekort tot winterdepressie). Maar wat doet zonlicht eigenlijk precies met je huid? En is het nu wel of niet verstandig om onder de zonnebank te gaan? Wij zochten het antwoord op de vijf meest gestelde vragen over gezond zonnen.

1. Wat doet zonlicht met je huid?
Door het UV-licht in zonlicht wordt je huid dikker en bruiner. Dit is een automatische reactie van je huid om te zorgen dat het zonlicht beter geabsorbeerd wordt, waardoor je minder snel verbrandt. Een veel voorkomend misverstand is dat zonlicht op zich schadelijk is voor je huid. Dat is niet waar, een mens heeft juist zonlicht nodig. Wat slecht is voor je huid is verbranden door de zon, dus dát moet je absoluut proberen te voorkomen.

2. Wat is het verschil tussen de zonnebank en de echte zon?
Het grootste verschil is dat zonlicht nooit één bepaalde sterkte heeft. Afhankelijk van waar je je op aarde bevindt, welk seizoen het is en hoe bewolkt het is, is het zonlicht sterker of juist zwakker. Ook de verhouding tussen UV-A en UV-B straling kan per locatie en onder invloed van omstandigheden verschillen, evenals de hoeveelheid vitamine D die je aanmaakt naar aanleiding van de blootstelling aan zonlicht. Het licht van een zonnebank is altijd hetzelfde. Een voordeel van de zonnebank tegenover zonlicht is dus dat je weet wat je kunt verwachten omdat de kracht van het zonlicht gecontroleerd wordt. Wanneer een zonnebank is uitgerust met speciale lampen maak je ook vitamine D aan, net als bij natuurlijk zonlicht.

3. Hoeveel zon is goed voor je huid op de lange termijn?
Té is nooit goed. Te veel zon is niet goed, maar te weinig ook niet. Zorg dat je je aan de aanwijzingen voor jouw huidtype houdt, dan gaat het goed. Heb je rampscenario’s gezien van te enthousiaste zonaanbidders met een decolleté als een leren tas? Als je je huid langzaam laat wennen aan zonlicht (het ‘opbouwen’ van je kleur) in een tempo dat past bij jouw huidtype is er niets aan de hand.

4. Insmeren: wel of niet doen?
Buiten? Absoluut. Zoals gezegd is verbranden schadelijk voor je huid, dus dat moet je voorkomen door je in te smeren met een beschermende factor. Als je echter onder de zonnebank gaat hoef je geen zonnebrandcrème te gebruiken, omdat die zo afgesteld moet zijn dat je niet verbrandt. Wanneer dat wel gebeurt is de zonnebank te sterk voor jouw huidtype - iets dat als het goed is wordt gecheckt als je voor het eerst een bezoekje brengt aan de zonnebank. Een zonnebrandcrème beschermt je tegen zonlicht door een deel van dat licht tegen te houden. Handig op het strand, maar zonde van de zonnebankstraling die is precies is afgesteld op wat jouw huid aan kan.

5. Voor je vakantie een zonnebankkuur volgen: wel of niet doen?
Je huid heeft tijd nodig om zich te wapenen tegen de zon - door de huidverdikking en verkleuring waar we het bij vraag 1 al over hadden. Als je je huid als je thuis bent alvast wil laten wennen aan blootstelling aan zonlicht is een kuurtje geen slecht idee. Omdat de zonnebank wordt afgesteld op jouw huidtype verbrand je niet en bouw je wel al vast je natuurlijke bescherming tegen de zon op. Let op: ook na een zonnebankkuur moet je op je vakantiebestemming blijven smeren. Zorg dat je nooit verbrandt!

De conclusie? De zonnebank is eigenlijk zo slecht nog niet, mits je zorgt dat je onder een zonnebank van goede kwaliteit ligt. Zorg in de winter ook dat die zonnebank een speciale lamp heeft die de aanmaak van vitamine D stimuleert. Sunday's is de enige Zonnebankaanbieder met dit soort lampen: deze zonnebanken zijn uitgerust met de blue D-lite lampen, die je vitamine D-aanmaak een boost geven.

Wil jij zo’n vitamine D boost in de winter? Dan heb je mazzel, want Vrouwen.nl geeft 5x €30,- zontegoed van Sunday's weg!

Win 5x €30,- tegoed bij Sundays

- Reageer op dit artikel en laat weten waarom jij een tegoed bij Sundays wil winnen
- Kopieer je reactie en plak deze in een mail, samen met je naam en adres, en stuur deze naar info@vrouwen.nl

Succes!


Deze winactie loopt t/m 28 oktober. Winnaars krijgen bericht per mail.