Van relaxed naar naturel haar

Gezicht door Vrouwen redactie

Even voorstellen: Vrouwen.nl's nieuwe beauty blogger Whitney. Deze twintig jarige modegek is van Antiliaans/Dominicaanse afkomst en noemt zichzelf een ware beauty freak is. Voor Vrouwen.nl gaat ze elke maand schrijven over beauty, verzorging en lifestyle. Ze bijt het spits af met een persoonlijk verhaal over haar overgang van gerelaxed naar naturel haar.

“Je bent aan het transitionen?” Of: “Hè? Transitionen? Wat is dat nou meid?” Dat zijn de reacties die ik kreeg toen ik klaagde over mijn bad hair days. Tot twee jaar geleden relaxte ik mijn haar. Een relaxer zorgt ervoor dat jouw unieke krullen worden omgetoverd tot steile lokken. Althans, daar hoopte mijn moeder op toen ze niet wist hoe ze mijn onhandelbare krullen moest verzorgen. Vanaf mijn zesde kreeg ik het witte spul in mijn haar gesmeerd en twaalf jaar later besloot ik de knoop door te hakken: ik ging stoppen.

Hoe dat ging bij mij, het 'transitionen’? Ik ben al twee jaar bezig. Het eerste jaar was eerlijk gezegd het moeilijkste jaar. Ik kende mijn haar niet noch had ik verstand van het proces. Eigenlijk kun je het beste helemaal op het begin beslissen je haar kort te knippen. Veel meisjes kiezen er toch wel voor om het juist lang te houden. Ik had eerst besloten om alleen de puntjes van mijn haar te knippen en te wachten tot de relaxer uit zou groeien. Ik gebruikte alleen wel een texturizer, omdat ik ongeduldig raakte. Helaas wist ik niet dat een texturizer eigenlijk ook een relaxer is, en dus kon ik daarna opnieuw beginnen met het proces. Afgelopen zomer heb ik besloten mijn haren alsnog kort te knippen, iets wat ik eigenlijk al twee jaar geleden had moeten doen. Mijn haren zijn nu veel gezonder en levendiger!

Maar waarom ben ik nou precies gestopt? Het antwoord is simpel: ik wilde mijn krullen terug. Bovendien zijn de gevolgen van een relaxer vaak negatief, maar wat kun je nou anders verwachten? Het zit vol met chemicaliën die een blikje cola kunnen laten verdwijnen. Nee, ik overdrijf echt niet. De giftige ingrediënten zijn: calcium hydroxide, sodium hydroxide, lithium hydroxide, guanide carbonate, guanide hydroxide en thioglycolic acid.

Een relaxer tast eerst je haren aan en op gegeven moment beschadigt het zelfs je haarzakjes. Vanaf dat moment is er niet echt een weg terug naar genezing en zal je waarschijnlijk kale plekjes hebben of een verminderde haargroei. De video hieronder laat zien wat een relaxer (specifieker: het ingrediënt sodium hydroxide) met een blikje cola kan doen:


En deze video laat de gevolgen van relaxers zien op lange termijn:

Uiteindelijk draait het om hoe je je gerelaxte haar verzorgt. Als je er tijd en aandacht aan besteed kan het zo zijn dat de gevolgen niet op jou van toepassing zijn.