How to: verstandig zonnen

Gezicht door Vrouwen redactie

Maak kennis met onze nieuwe blogger Yvonne. Yvonne runt zelf een blog over beauty en schoonheid, en vandaag legt ze uit waarom verantwoord zonnen zo belangrijk is. De zon heeft namelijk veel voordelen, maar ook een paar nadelen. Een van de nadelen is het verbranden van de huid, en de huidveroudering die dat veroorzaakt.

Verbranden
Vaak hoor ik mensen zeggen: "Och ik verbrand niet zo snel", of: "Als ik eenmaal bruin ben hoef ik me niet meer in te smeren want dan verbrand ik toch niet meer". Dit is deels waar: je verbrandt niet meer oppervlakkig. De UV-B stralen verbranden onze huid. Maar wat er vergeten wordt of wat men helemaal niet weet is dat de UV-A stralen door de huid heen gaan en de huid inwendig verbranden. Deze verbranding voel je niet. Maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn (tot huidkanker aan toe). Daarom is het belangrijk, ook als je al bruin bent, om jezelf wel goed in te smeren met een zonnebrandcrème.

Melanine
Wij zien bruin als mooi en gezond. Maar niets is minder waar. Je wordt niet bruin voor 'het mooi'. Bruin worden is het eerste verdedigingsmechanisme van de huid. Onze pigmentcellen in de opperhuid maken melanine aan. Dit is een stof die er voor zorgt dat we bruin worden. Het is een beschermende reactie van de huid. Melanine beschermt de cellen tegen de UV-stralen, alleen kunnen zij maar zo'n 50% tegen houden.

Zonnebrandcrème
Dit vinden we eigenlijk maar een vies woord, want met z’n allen gebruiken wij veel te weinig zonnebrand - en áls we het al gebruiken mag niemand het zien. We smeren het er zo dun op dat het bijna geen effect meer heeft. Het beste is om je vijftien minuten voordat je naar buiten gaat in te smeren, zodat de crème goed kan intrekken. En ook een goede factor is hierbij van belang. We moeten ons tegen beide soorten UV-stralen beschermen. Het mooiste is een factor 30, ook als je al bruin bent.

Factor 30
Ja, je las het goed: factor 30! Dit is echt het beste. Een lagere factor heeft minder zin, omdat deze je niet voldoende kan beschermen tegen alle UV-straling. "Maar dan wordt ik niet bruin", denk je misschien. Niets is minder waar: je wordt wel bruin, en vaak nog veel mooier ook. Je wordt langzamer bruin, maar veel dieper en egaler. En je zorgt er ook voor dat je huid minder snel veroudert. Ook in de schaduw is het belangrijk om je goed in te smeren. Door het weerkaatsen van de zonnestralen moet je jezelf ook in de schaduw goed beschermen.

Wat kun je daarnaast nog doen om jezelf goed te beschermen:
- petje of hoed dragen
- zonnebril dragen
- veel water drinken
- beschermende kleding dragen
- regelmatig je zonnefactor aanbrengen (om de 2 a 3 uur)

Waterproof
Een veel voorkomende foute gedachte is dat het woord 'waterproof' op de zonnebrandfles betekent dat je je de rest van de dag niet meer in hoeft te smeren. Want ook al heb je gezwommen - het was toch waterproof? Nee, dit is echt een verkeerde gedachte. Wat de fabrikant hier mee bedoelt is dat het product tegen water kan en dat je in het water ook beschermd bent tegen de zon. Maar zodra je eruit gaat en jezelf afdroogt is het product weg. Ook als je je niet afdroogt. Water werkt als een vergrootglas en zorgt ervoor dat je nog sneller verbrand. Dus na het afdrogen weer even opnieuw insmeren.

Gelukkig zijn er ook voordelen! De zon is goed voor ons humeur en dankzij de zon produceer je vitamine D. Blijf dus zeker wel genieten van de zon, maar neem wel met de juiste maatregelen.

Yvonne Bijkersma
Schoonheidspromotie.nl