Raar maar waar: appen heeft hetzelfde effect als een orgasme

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Appen, we zijn er allemaal de hele dag mee bezig. Even afspreken met die ene leuke jongen naar welke film jullie gaan, je moeder die vraagt hoe je dag was of je beste vriendin die een ellenlang bericht stuurt over haar nieuwste verovering. Behalve dat het heel handig is, is er nog een andere reden waarom we zo graag elke tien minuten checken of we geen nieuw bericht hebben: appen zorgt ervoor dat het stofje dopamine vrijkomt, net zoals bij een orgasme.

Liefde en aandacht hebben we allemaal nodig, en dopamine zorgt ervoor dat we daar nog meer van willen. Omdat we van het stofje gelukkig worden en ons verbonden voelen, vindt ons lichaam het helemaal niet leuk wanneer dat minder wordt. Het verlangen om connectie te blijven maken is zo sterk dat je ook niet kunt ophouden. Weer een mysterie opgelost: dáárom is het zo lastig is om te stoppen met een whatsapp gesprek. Maar ook het gevoel dat je erbij wilt horen en de angst om afgewezen te worden valt onder de werking van dopamine. Dopamine komt vrij in de gebieden die beloning en verlangen aansturen.

Om seks nou te vergelijken met berichtjes sturen gaat natuurlijk wat ver, maar het uiteindelijke effect in je hoofd is wel hetzelfde. En dat zorgt ervoor dat we er steeds maar weer meer van willen, al hebben we de hele dag onze telefoon onder onze neus hangen. Waar het onderzoek niet over rept is sexting: zal het dopamine niveau dan helemaal door het dak gaan?

Bron, bron thumb: iStock