Wetenschappers kunnen voorspellen of een relatie aanblijft – en zo kan jij dat ook

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Van alle koppels die trouwen, blijven er maar drie op de tien gelukkig in hun huwelijk. Dit schrikbarend lage getal is te verklaren. Onderzoekers kunnen namelijk al veel eerder dan wijzelf zien of een relatie mislukt of slaagt, zelfs wanneer de personen in kwestie zelf denken dat de relatie op dat moment helemaal goed zit. Ty Tashiro onderzoekt koppels al sinds de jaren 70, en wilde weten of de huwelijken faalden door persoonlijke redenen, of doordat iedereen stukliep op hetzelfde probleem. Wat blijkt: iedereen liep stuk op hetzelfde probleem. Hierdoor kan je ook voorspellen of je relatie standhoudt of niet. Heftig!

Ty heeft door de jaren heen verschillende testen gedaan in samenwerking met verschillende universiteiten. In de eerste test vroeg hij meerdere pas getrouwde stellen met elkaar te praten over hun relatie. Allemaal waren ze aangesloten op verschillende apparaten die de bloeddruk, hartslag, hersenactiviteit en de hoeveelheid zweet die ze produceerden maten. Hij sloeg de resultaten op en vroeg zes jaar later of de stellen nog steeds getrouwd waren. Wat bleek: de personen in relaties die niet geslaagd waren (en inmiddels uit elkaar waren, of ongelukkig waren in hun relatie) toonden veel meer hersenactiviteit dan mensen die in een goede relatie zaten, hoewel ze aan de buitenkant wel kalm leken. Ook ontdekte hij dat hoe hoger de bloeddruk was en hoe meer zweet de testpersonen produceerden, hoe eerder de relatie verbroken werd. Zijn conclusie: mensen bij wie de relatie uit zou gaan vertoonden tijdens het eerste gesprek al vluchtgedrag (die hoge bloeddruk en het zweten), zonder dat ze dat zelf doorhadden. Zelfs wanneer ze over de fijne dingen in hun relatie spraken waren ze psychologisch en fysiek klaar om aan te vallen of te vluchten.

Om nog meer te weten te komen over de redenen waarom relaties faalden of slaagden nodigde Ty 130 nieuwe koppels uit om een dag door te brengen in zijn ‘bed and breakfast’. Terwijl de pasgetrouwden ontspanden hield Ty ze in de gaten met camera’s. De conclusie uit dat onderzoek is nog schokkender: stellen uit huwelijken die stuk waren gelopen na zes jaar vertoonden allemaal hetzelfde gedrag: wanneer een van de twee een gewone vraag stelde, reageerde de ander daar positief of negatief op. Uit die reactie kan Ty nu concluderen of een huwelijk standhoudt. Lees hieronder verder hoe dat werkt!


Bijvoorbeeld: een man zegt tegen zijn vrouw dat er een mooie vogel in de boom zit. Zij kan daar op twee manieren op reageren. Bij 67% van de niet-succesvolle stellen reageerde de partner negatief. ‘Oh’, ‘Interessant’ of ‘Onderbreek me niet, ik ben aan het lezen’, waren daar de antwoorden. Hoe onnozel zo'n vraag ook klinkt, de man probeerde in dit geval niet alleen een gesprek te starten, maar vraagt om respons en hoopt een connectie te maken. Wanneer er flauw wordt gereageerd wordt die connectie niet gemaakt.

Bij succesvolle huwelijken reageerden de partners maar 13% van de tijd negatief. Door elkaar positief te steunen en te voldoen aan elkaars emotionele behoeften om connecties te maken (door elkaar aandacht te geven en te reageren wanneer iemand contact maakt) waren deze stellen in staat om hun huwelijk te laten slagen en gelukkig te blijven.

Door deze resultaten kan Ty nu met 94% zekerheid vaststellen of een huwelijk zal slagen of niet. Hij zegt dat er twee kernwoorden zijn voor een succesvolle relatie: vriendelijkheid, en het feit dat je elkaar dingen gunt. Als dat goed zit in een relatie, zal die slagen. Herken jij jezelf en je relatie al in deze factoren?

Bron, bron afbeeldingen: iStock