Oh nee! Binnen een paar jaar is er een chocoladetekort

Eten door Vrouwen redactie

Chocoladeliefhebbers kunnen beter maar meteen een voorraad aanleggen, en de komende maanden de supermarkt leegplunderen, want binnen enkele jaren krijgen we te kampen met een heus chocoladetekort. Omdat we veel meer chocolade eten dan er wordt geproduceerd, slinken de voorraden en is het maar hopen dat de oogsten volgend jaar wel goed gaan (nog zo’n probleem). Zo niet, dan kunnen we in 2020 chocolade eten gemaakt van cacao uit een genetisch gemanipuleerde boom. En dat smaakt zeg maar helemaal nergens naar...

Door droogte en ziektes is over de hele wereld 30 tot 40 procent van de cacao bonen niets meer waard. Omdat al die bonen zo bij het afval kunnen, gaan boeren liever producten zoals mais verbouwen, zodat ze aan het einde van het seizoen zeker zijn van warm eten op hun bord. In 2013 alleen al aten we 70 ton cacao meer dan er geproduceerd was.

Lees hieronder verder -->

Ook helpt de trend om alleen nog maar pure chocolade te willen eten niet mee. Alle healthfreaks eten alleen nog maar pure chocolade, en daar zit voor 70% of meer aan cacao in. In melkchocolade is dat zo’n 10%, een enorm verschil dus. Daardoor gaat het verbruik enorm omhoog.

Dit nieuws komt echter niet uit de lucht vallen. De prijs van chocolade is sinds 2012 60% gestegen. Als de vraag en aanbod steeds verder uit elkaar blijft lopen, kost een reep binnen een paar jaar tijd meer dan vijf euro! Het enige voordeel: dit nieuws geeft ons een goed excuus om tijdens sinterklaas en kerst nog heel wat chocoladeletters en bonbons naar binnen te proppen onder het mom van "nu het nog kan". Al zal dat het probleem natuurlijk niet verhelpen (, verre van).

Source, source, Images: iStockPhotos