Waarom je houdt van de lichaamsgeur van je vent

Lifestyle door Vrouwen redactie

Wat is dat toch met die mannen? Niets zo goor als een ruimte die ruikt naar mannenzweet en oude sportsokken, en niets zo lekker als de geur van het zweet op het shirt van je vriend. Waarom we de ene man vinden stinken, en de andere juist een sexy geur vinden hebben is al bepaald wanneer we worden geboren. Uiteindelijk zoeken we dan ook (onbewust) partners uit met een bepaalde geur. Het riekt inderdaad naar een lulverhaal, maar het is door de wetenschap bewezen: we kiezen onze partners uit op basis van zweet.

In 1995 is er onderzoek gedaan naar het hoe en waarom van dit fenomeen. Vrouwen vinden mannen die een genetisch heel anders immuunsysteem dan zijzelf hebben veel lekkerder ruiken dan andere mannen, ongeacht hoe de man er verder uitziet. Waar een andere vrouw jouw vriend dus vindt stinken, loop jij het liefste rond in zijn oude T-shirts (die natuurlijk nog naar hem ruiken). Een perfecte geur bestaat dus ook niet, omdat die voor iedereen anders is.

De uitkomst van dit onderzoek is natuurlijk geen vrijbrief om nooit meer een deo-tje op te doen, of een week niet te douchen, want daar wordt niemand blij van. Wel is het een goed excuus om ’s avonds lekker tegen vriendlief aan te kruipen op de bank, en eens lekker zijn geur in te ademen.

Bron