8 dingen die je niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek

Vrije tijd door Renée

Als er iets spannend is, dan is het wel een sollicitatiegesprek. En heel eerlijk: iedereen is stiekem een beetje nerveus wanneer zij haar potentiële baas ontmoet. Om een goede indruk te maken is het in ieder geval belangrijk om de volgende dingen NIET te doen.

1. Te laat komen
Veel te vroeg of juist te laat komen is allebei not done. Maar toch, je kunt beter te vroeg zijn. De eerste indruk maak je maar één keer en je wil niet overkomen alsof je baas je altijd uit je bed moet bellen in de toekomst.

2. Niet je huiswerk doen
Het is erg belangrijk om te weten bij wat voor bedrijf je gaat werken, dus check altijd even de ‘Over ons’ pagina voordat je gaat solliciteren.

3. Verkeerde kleding
Je hebt je huiswerk gedaan, dus je weet welke kledingstijl er op de werkvloer gedragen wordt. Die maxirok is prima als je solliciteert in een creatieve omgeving, maar niet als je graag bij de bank wil werken.

4. Negatief praten over voormalige werknemers
Nee, misschien was het niet leuk om voor je vorige werknemer te werken, maar dat vertel jij niet in het gesprek. Je wil niet overkomen als een zeurder, toch?

5. Slechte lichaamstaal
Je zit rechtop en kijkt de mensen in hun ogen aan. Bovendien geef je een goede handdruk. Dat is hoe je die baan in de wacht kunt slepen.

6. Geen vragen stellen
Ook al is alles duidelijk, stel altijd een vraag. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent. Zorg er daarom voor dat je altijd iets te vragen hebt over het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert.

7. Geen CV of portfolio meenemen
Nogmaals, de eerste indruk maak je maar een keer. Wees daarom voorbereid en neem altijd je CV en eventueel portfolio mee.

8. Beginnen over vakantie
Tijdens je eerste sollicitatiegesprek is er geen tijd om te bespreken hoeveel vakantiedagen je per jaar kunt opnemen. Geef het bedrijf eerst de indruk dat je in staat bent om hard voor hen te werken. Hiermee laat je zien dat je vooral geïnteresseerd bent in de baan en niet per se in de voordelen die erbij komen kijken.

Bron, bron, bron, bron