Jij studeert waarschijnlijk helemaal verkeerd

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ben jij druk bezig met je tentamens en denk je de perfecte studeermanier te pakken te hebben? Dit kan wel eens fout zijn, waardoor je veel minder informatie opslaat dan wanneer je anders zou studeren. Wat je misschien wel fout doet? Dat lees je hier.

1. Markeren en onderstrepen.
Veel studenten markeren en onderstrepen bijna hun hele boek. Dit ziet er ontzettend vrolijk uit, maar helpt je niet om de stof te onthouden. Af en toe een woord markeren is wel goed, maar zorg dus dat het niet de spuigaten uitloopt. Volgens onderzoekers heeft het markeren van woorden niet heel veel nut. Het zou zelfs af kunnen leiden en ervoor kunnen zorgen dat je de tekst minder goed onthoudt.

2. Lezen en herlezen.
Als je een tekst voor de eerste keer leest, leer je hier een hele hoop van. Zodra je deze nog een keer gaat lezen, zogenaamd om de informatie nog beter tot je te nemen, denk je constant “dit ken ik al”. De meeste studenten studeren tegenwoordig door te herlezen, maar volgens psycholoog Mark McDaniel kennen studenten die een tekst meerdere malen hebben gelezen niet beter dan studenten die deze tekst maar een keer hebben gelezen.

3. Je leert op het laatste moment.
Uit onderzoek is gebleken dat je stof het beste tot je neemt wanneer je dit over een langere periode doet. Een midnight cramming session is dus niet ideaal (maar nog altijd beter dan niks vinden wij persoonlijk ;) ).

4. Je oefent niet met vragen.
Een van de beste manieren om te studeren is om jezelf vragen te stellen over de leerstof die je hebt geleerd. Op die manier moet je verplicht op zoek gaan naar het antwoord. Ook weet je wat je al weet en wat nog niet.

5. Je hebt random notities van alle stof.
Alle informatie die je tot je hebt gekregen van je docenten, de colleges, je aantekening en je boek zul je moeten structureren. Zo kun je verbanden leggen tussen de verschillende stof.

6. Je haalt nachten door.
Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt om informatie te onthouden is slaap. Je snapt al wel dat als jij regelmatig een nachtje doorhaalt, dit waarschijnlijk niet zo goed gaat in combinatie met dat belangrijke tentamen.

Bron