8 dingen die je vruchtbaarheid beïnvloeden

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ja, zelfs tijdens je meer vruchtbare jaren zijn er genoeg factoren die ervoor zorgen dat je juist meer of minder vruchtbaar bent. En laat dat nu net geen positieve invloed hebben als je probeert zwanger te worden. De volgende acht dingen hebben hier namelijk invloed op.


1. Obesitas
Te veel gewicht meeslepen kan de hormoonproductie aantasten waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden.

2. Te dun zijn
Tegelijkertijd is te dun zijn ook niet goed als je zwanger wil worden. Te weinig vet op je botten hebben kan problemen veroorzaken met je menstruatie zorgen ervoor dat je minder vruchtbaar bent.


3. Ouder worden
Dit weet iedereen: hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Stel je raakt vanaf je 40e in de overgang, dan kan je al tien jaar daarvoor problemen ervaren met je vruchtbaarheid.

4. Overgang van je moeder
Vraag je moeder eens hoe oud ze was toen ze in de overgang raakte. Grote kans dat jij hetzelfde meemaakt rond die leeftijd.


5. Roken
Niemand hoeft je te vertellen dat roken slecht is, maar het heeft dus ook echt invloed op je vruchtbaarheid. Roken veroorzaakt namelijk 13% van de vruchtbaarheidsproblemen.

6. Alcohol
Meer dan één drankje per dag kan er al voor zorgen dat je in de problemen raakt als je zwanger wil worden. Wow!


7. Extreem sporten
Sporten is goed voor je, tenzij je aan extreem (veel) sporten doet. Te veel sporten kan een negatieve invloed hebben op je ovulatie.

8. Caffeïne
Grote bakken koffie zijn niet het beste voor je vruchtbaarheid. Vijf of meer koppen per dag kunnen voor serieuze problemen zorgen als je probeert om zwanger te raken.

Bron, bron, bron, bron en bron