Van slaap inhalen krijg je stress

Vrije tijd door Mariëlle

Heb je het gisteren, op je doordeweekse borrelavond ter ere van de woensdag, ietwat te laat gemaakt? Ah joh, je sandwicht vanavond wel wat vroeger met je matras en je dekbed om die paar uurtjes in te halen. Herkenbaar? Dan hebben we nu nieuws voor je. Of je het wilt weten is weer een ander verhaal.

Doordat je later dan je gewend bent je nest in duikt is je slaapritme al verstoord. Als je dan ook nog eerder naar bed gaat of langer blijft liggen gooi je je slaapritme helemaal in de war. Die biologische klok van je snapt er geen hol meer van. Resultaat: je voelt je slomer en je lichaam heeft meer stress.

Slaap inhalen werkt dus niet. Maar wat moet je dan wel doen? Je kunt beter een strak slaapschema invoeren: op vaste tijden naar bed, op vaste tijden opstaan. En pak dan een nachtrust die bij je past, ergens tussen de 6 en 9 uur per nacht (afhankelijk van wat jij nodig hebt), maar slaap wel elke nacht even lang. En het ergste van dit verhaal: je moet het ook in het weekend doorvoeren. Elke keer dat je van je schema afwijkt moet je lichaam zich weer herstellen. Maar ja, heel eerlijk: gaat 'm voor de meesten dus niet worden.


Bron, bron, bron, bron