Je voeten vertellen je jouw gezondheidsproblemen

Vrije tijd door Mariëlle

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar aan die zurig stinkende pootjes van je, zou je kunnen zien of je gezondheidsproblemen hebt en welke dat dan zijn.



Je grote teen
Zo kun je aan een pijnlijke, rode, vergrote grote teen zien dat je wellicht jicht hebt, een gewrichtsaandoening.

Koude voeten
Extreem koude handen en voeten zouden kunnen betekenen dat je een slomer werkende schildklier hebt of dat je de ziekte van Raynoud hebt. Bij de ziekte van Raynoud worden je tenen en vingers overgevoelig voor temperaturen.

Zweren en gevoelloosheid
Rode zweren en gevoelloosheid op plekken aan je voeten zouden weleens door diabetes kunnen komen. Gevoelloosheid doet zijn intreden, omdat er zenuwschade optreedt. Ook zweren die niet vanzelf overgaan kunnen een duidelijke aanwijzing zijn.



Teennagelhompen
Als je teennagels veranderen van vorm kan dat niet alleen lelijk zijn, maar kan dat ook aangeven dat je een longaandoening hebt. Door een verlaging van het zuurstofgehalte in je bloed krijgen je teennagels een andere vorm.

Kale tenen
Geen haartjes op je tenen? Chill zou je denken, maar het zou met je bloedvaten te maken kunnen hebben. Met hart- en vaatziekten heeft het hart moeite om het bloed door je lichaam te pompen wat ervoor zorgt dat het haar niet goed groeit.



Kruimelige teennagels
Verdikte, afgebrokkelde en verkleurde nagels zijn ook geen goed teken. Psoriasis zou de oorzaak kunnen zijn. Psoriasis is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een overactief immuunsysteem.

Pijnlijke gewrichtjes
Zere teengewrichten zouden je kunnen vertellen dat je reuma hebt. Kleine gewrichten in handen en tenen zijn namelijk als eerste de sjaak.

Mocht je een van de symptomen hebben, laat het dan even checken bij de dokter. Wij zijn natuurlijk geen artsen, maar willen je er bewust van maken dat voeten meer aangeven dan je misschien door hebt.

Bron, bron, bron, bron