Grammatica-fans zijn minder leuk dan anderen

Vrije tijd door Mariëlle

Een vrucht met de naam advocado bestaat niet en het woord werd kan nooit met dt geschreven worden, want het is verleden tijd. Grrr. Je weet het wel, maar die foutjes glippen er simpelweg weleens door. En ook al weet je het niet, mensen weten toch wat je bedoelt? Mensen die geobsedeerd zijn door taal niet. En blijkbaar geeft dat ze een minder leuke persoonlijkheid.

Een groep mensen werd gevraagd om reacties op een oproep voor een huisgenoot te lezen. De schrijver werd vervolgens beoordeeld op maatschappelijke en wetenschappelijke punten. De reacties die de groep mensen moest lezen is op te delen in drie soorten: reacties zonder fouten, reacties met alleen maar grammaticale fouten en reacties met alleen maar typefoutje. Na het beoordelen van de reacties werd de groep mensen gevraagd om een persoonlijkheidstest te doen.



Wat blijk nu? Aangename mensen beoordelen minder streng dan minder aangename mensen. Minder aangename mensen zijn strenger als het op het beoordelen van grammatica aankomt. Niet heel erg verrassend als je het ons vraagt. Strengere mensen worden over het algemeen al snel als minder aangenaam ervaren.

Daarbij zegt de onderzoeker dat hij zich kan voorstellen dan een veeleisende persoonlijkheid geneigd is om kritischer te zijn op taalfouten in welke vorm dan ook.

Bron, bron, bron, bron, bron