Zo stop je met je nachtelijke piekersessies

Vrije tijd door Danielle

Je ligt lekker in je bed, klaar om te gaan slapen na een drukke dag. Maar net als jij je ogen wilt sluiten duiken er allerlei doem-gedachten op: "Damn, ik heb al vijf dagen niet gesport." "Heb ik de deur op slot gedaan?" "Jezus, ik heb een goed idee, die mag ik echt niet vergeten."

En weet je nog dat ene hele beschamende moment 3 jaar geleden? Ook die vliegt voorbij in je gedachten. Voor je het weet is het uren later en heb je nog geen minuut geslapen (voor je gevoel).


’s Nachts piekeren is niet alleen slecht voor je nachtrust (duh!) maar je hebt er ook helemaal niets aan! Nu kun je natuurlijk elke dag een halve fles wijn wegtikken om rustig te slapen, maar om jezelf een drankprobleem te besparen kun je misschien beter eerst deze tips proberen:

Accepteer dat het meeste waar je over piekert een klein beetje absurd is
Niemand kan het nog wat schelen dat jij drie jaar geleden iets doms zei tijdens een date. En als je baas boos is zal hij dat écht wel tegen je zeggen. De meeste dingen waar jij nu wakker van ligt zitten alleen in je hoofd.

Sommige dingen kun je toch niet nu oplossen
En ook dat moet je accepteren. Als je er niet NU METEEN wat aan kunt doen heeft het ook geen zin om er over te piekeren.


Schrijf het op

Om je hersenen het gevoel te geven dat je probleemoplossend te werk gaat kun je je gedachten opschrijven in een schrift. Nadat je het hebt opgeschreven zal je vast een stuk lekkerder slapen.

Plan piekermomenten in
Veel van de zorgen komen er ’s avonds pas uit, dit is vaak omdat je overdag niet voldoende tijd hebt om even na te denken. Ja ja, druk druk druk! Plan daarom overdag gewoon twee piekermomentjes in. In paar minuten mag je je HE-LE-MAAL suf piekeren over de meest onzinnige dingen. Wedden dat je daarna lekkerder slaapt?


Het is niet erg om een nachtje wat minder te slapen

If all else fails, onthoud dan dat het niet erg is. Vaak verandert een piekersessie in een help-ik-kan-nu-nog-maar-4-uur-slapen-moment. Gelukkig is het helemaal niet zo erg om een avondje wat minder te slapen. Ja, je zult morgen iets meer moeite hebben om je ogen open te houden, maar dat is niets wat een lekker kopje koffie niet kan oplossen!

Bron, bron, bron