Wat kun je allemaal met een tuinpaviljoen?

Lifestyle door Elsemieke

Met een tuinpaviljoen geef je je tuin een klassiek karakter. Een tuinpaviljoen is multifunctioneel. Het kan dienst doen als ontmoetingsplek, werkplek, bar of tent. In de winter breek je hem net zo makkelijk weer op en berg je hem op. In dit artikel lees je alles over een tuinpaviljoen.

Wat is een tuinpaviljoen?

Een tuinpaviljoen is een soort tuinhuisje dat aan de zijkanten open is, maar aan de bovenkant overdekt. Een tuinpaviljoen wordt ondersteund door pilaren. Een paviljoen is vooral bekend van 19e eeuwse tuinen en landhuizen. Aan je tuin geeft een paviljoen extra stijl. Het is een perfecte plek om te genieten van je tuin. 

Waar koop je een tuinpaviljoen?

Een tuinpaviljoen heeft net wat meer klasse dan een partytent. De constructie De zijkanten van een paviljoen kun je afsluiten met gordijnen. Er zijn allerlei verschillende modellen, materialen en afmetingen op de markt. De meeste paviljoens hebben ruimte voor een tuinset, een loungebank of een picknicktafel. 

Van welk materiaal wordt een tuinpaviljoen gemaakt?

Een tuinpaviljoen kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Hout is het meestgebruikte materiaal. Het past goed in een landelijke tuin. In moderne tuinen zie je vaker een paviljoen dat gemaakt is van metaal. Er zijn ook paviljoens met krullerige afwerkingen, deze paviljoens passen goed in een klassieke tuin en doen denken aan de Victoriaanse tijd. De meeste paviljoens zijn open, maar bij sommige is het mogelijk om wanden toe te voegen die je kunnen beschermen tegen de wind of tegen ongedierte.

Het dak van een tuinpaviljoen

Ook qua dak heb je meerdere mogelijkheden. Sommige daken worden gemaakt van polyester. Maar ook hout of een dak van glas zijn mogelijkheden. Met een dak van glas kijk je ‘s nachts urenlang naar de sterren. Houd er rekening mee dat een dak van glas in de zomer erg warm kan worden. Zet het tuinpaviljoen daarom op een schaduwrijke plek als je kiest voor een glazen dak. 

Welke vorm heeft een tuinpaviljoen?

Er zijn verschillende vormen tuinpaviljoens verkrijgbaar, maar veel tuinpaviljoens zijn vierkant of rechthoekig. Er zijn ook tuinpaviljoens die zeshoekig of rond zijn. De meest voorkomende maten voor een tuinpaviljoen zijn 3x3 of 4x4. Kies de juiste maat afhankelijk van de grootte van je tuin. Is je tuin niet erg groot kies dan voor de kleinste maat, zodat je tuin niet helemaal vol komt te staan. Je kunt ook een tuinpaviljoen op maat laten maken. 

Je tuinpaviljoen inrichten als bar

Met een tuinpaviljoen kun je alle kanten op. Je kunt het bijvoorbeeld inrichten als bar of buffet tijdens een tuinfeest. Zo staan de drankjes koel en zijn etenswaren uit de zon en je hoeft niet de hele tijd door het huis te lopen voor een hapje of een drankje. De rommel houd je zo lekker buiten je huis. Opruimen doe je de volgende dag wel. 
 

Plekje om even tot rust te komen

Een tuinpaviljoen is de plek bij uitstek om even helemaal tot jezelf te komen. Lees een boek of een tijdschrift of geniet op een andere manier van deze heerlijke beschutte plek. Je kunt een tuinpaviljoen zelfs als thuiswerkplek gebruiken. Je hebt namelijk geen last van het licht op je scherm. Een paviljoen is een multifunctionele plek waar je alle kanten mee op kunt. 

Buiten slapen

Wat is er leuker dan kamperen in je eigen tuin? Met een tuinpaviljoen kan dat. Je hoeft er alleen maar een matras en een slaapzak neer te leggen. Doe de zijkanten dicht zodat je geen last hebt van insecten en je geniet op een beschermde manier van slapen in de open lucht. Mocht het gaan regenen dan heb je nergens last van, je ligt namelijk lekker droog.

Zelf een tuinpaviljoen in elkaar zetten

Is het makkelijk om je tuinpaviljoen zelf in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen? Het is niet aan te raden om je tuinpaviljoen het hele jaar te laten staan. Daarom zijn de meeste tuinpaviljoens makkelijk in elkaar te zetten en ook weer makkelijk weer uit elkaar te halen. De stangen en de doeken zijn makkelijk op te bergen in een speciale tas. Zo worden ze ook beschermt tegen de invloeden van het weer. Het volgende voorjaar bouw je je tuinpaviljoen net zo snel weer op.