Zo kruip je als introvert meer uit je schulp

Vrije tijd door Anne-Fleur

Of je nu een echte introvert bent, of juist een extravertere kant hebt, dat weet je waarschijnlijk zelf wel. Introvert zijn betekent niet dat je niet out going kan zijn, maar je hebt er gewoon de juiste mensen, sfeer en locatie voor nodig om een beetje uit je schulp te komen. Dat is soms (vooral nowadays) best lastig, dus we helpen je er graag met een handjevol tips mee.

Probeer jezelf niet over het hoofd te zien

Yes, we know, een ander de keuze laten maken of jezelf op de tweede (of laatste) plaats zetten is soms makkelijker, maar voor een introvert ook een echte valkuil. Om iets meer van jezelf te laten zien is het belangrijk dat je probeert jezelf niet over het hoofd te zien. In een grote groep wil je liever niet vergeten worden, maar als je zelf geen input brengt dan gebeurt dat af en toe toch. Laat daarom - ook al is het eng - toch eens je mening horen in een publieke setting. Oók bij mensen die je niet zo goed kent.

Weet dat je niet perfect hoeft te zijn

Introverts willen dingen vaak graag perfect doen. Vooral hetgeen waar ze moeite mee hebben, doen ze liever niet omdat het dan niet altijd 100% perfect gaat. Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat perfectie eigenlijk niet bestaat. Niemand doet het altijd perfect. Ook extraverts niet. Maar van fouten maken leer je echt, en gaat er eens iets mis, dan zie je ook direct dat het écht het einde van de wereld niet is.

Stel jezelf vragen (en geef eerlijk antwoord)

"Is dit goed voor mij?", "Wat heb ik nodig?", "Help ik mezelf hier mee?", "Kan ik hiermee uit mijn comfortzone komen?": een aantal vragen die goed zijn om jezelf te stellen als je introvert bent. Door dit te doen reflecteer je op je eigen gedrag en word je veel meer bewust van hoe je je eigenlijk voelt. Geef wel eerlijk antwoord en probeer echt te kijken naar het feit dat je graag wat meer uit je schulp wil komen. Wees eerlijk naar jezelf, want zo kom je een stuk verder.

Spontaniteit is key

Waar het voor een extravert soms beter is om 'nee' te zeggen, is het voor een introvert juist goed om vaker 'ja' te zeggen. Bedenk dat de leukste herinneringen voortkomen uit de meest spontane, last minute ideeën. Niet alles hoeft altijd uitgedacht en gepland te worden. Wat je precies gaat doen is misschien wat onzeker, maar hey, is het eigenlijk niet heel leuk om eens iets te doen wat je níet zelf gepland hebt?