Zo bestrijd je mieren binnen- en buitenshuis

Vrije tijd door Anjali

Eerst zie je er één, dan nog een paar, en voor je het weet zitten ze overal: mieren. Het zijn hardnekkige insecten die je liever niet in je huis of tuin vindt. Met deze handige tips zijn de kleine insecten binnen no-time verdwenen.

Je merkt het misschien niet, maar mieren hebben een hele nuttige functie. Ze vangen insecten en ruimen dode insecten op. Ook verspreiden ze zaden en zijn ze voedsel voor sommige vogels. Bestrijd mieren dan ook alleen als je écht overlast hebt.

Kokend water

Eén van de bekendste huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen een mierennest is kokend water. Hierdoor heb je al gauw minder mieren, en het is niet schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Je moet het wel een paar keer herhalen en helaas zal het water nooit alle gangen en wegen van het nest bereiken. Bovendien is het ook niet echt diervriendelijk. Pas deze truc uiteraard alleen buiten toe, en zeker niet in huis.

Omgekeerde bloempot

Als je een mierennest in de tuin vindt, kun je deze verwijderen door een omgekeerde bloempot op de opening te plaatsen. Hierdoor verplaatsen de mieren zich in de pot en kun je ze na een dag op tien in één keer weggooien.

Meer biodiversiteit

Door in de tuin verschillende bloemen en planten te plaatsen maak je het aantrekkelijk voor diverse dieren, zoals slakken, kevers en rupsen. Deze dieren zijn tevens de natuurlijke vijanden van de mier, en met meer biodiversiteit in je tuin houd je de natuur in balans en heb je ook minder last van mieren. Bovendien kun je in de zomer genieten van zoemende bijtjes en prachtige vlinders.

Krijt of koper

Houd mieren op afstand door op de plekken waar ze binnenkomen strepen te zetten met krijt, want hier houden de insecten niet van. Dit helpt vooral als je binnen last hebt van mieren en je ook weet waar ze naar binnen dringen. Ook houden mieren niet van koper, waarbij ze snel omdraaien. Plaats daarom koperdraad, kopertape of koperen munten langs de paden en bij drempels en kozijnen en de mieren komen niet meer langs.