Bizar: ober in Saint-Tropez krijgt 500 euro fooi van klant, maar vindt dat veel te weinig

Vrije tijd door Jennifer

Wanneer je als horecamedewerker een fooi krijgt, ben je waarschijnlijk al dolblij met elk bedrag. Of het nou vijf of tien euro extra is. Alleen in het luxe Saint-Tropez in Frankrijk werkt het geven van een fooi toch een tikkeltje anders. Zo kreeg een ober daar laatst een fooi van 500 euro, wat op het eerste gezicht een flink bedrag lijkt. Toch was de ober hier niet blij mee en verwachtte hij het dubbele van de klant. Eh, excusez moi?

500 euro fooi? Véél te weinig in Saint-Tropez

Er zijn vast genoeg mensen die in een restaurant helemaal niet zo gul zijn, zodra ze fooi geven. Het lijkt daarom ook heel aardig, wanneer een rijke Italiaan - de identiteit is onbekend - na een diner in Saint-Tropez een fooi van 500 euro geeft. Wow! Een heleboel horecamedewerkers zouden hier helemaal gelukkig van worden. Dat is voor sommige gewoon een flinke bonus bovenop hun normale salaris. Alleen kun je in het rijke Saint-Tropez kennelijk niet aankomen met een 'bedragje' van 500 euro, zo vertelt een getuige aan de Franse krant Var Matin. "Een vriend dacht vrijgevig te zijn door 500 euro te geven," zegt hij. "De ober zei dat het niet voldoende was en dat hij maar beter een extra inspanning kon doen om aan 1000 euro te komen." Wacht, wát?

Blijkbaar is het in dit restaurant de norm om altijd 20 procent van de rekening als fooi te geven. Helaas voor de ober werd hij vervolgens achtergelaten met helemaal niets. De klant nam namelijk de 500 euro weer terug en vertrok daarmee uit het restaurant. Ha!

Vakantiebestemming voor rijke mensen

Het is in Saint-Tropez overigens niet heel gek eigenlijk, dat er zo'n hoge fooi wordt verwacht van klanten. Blijkbaar richt de vakantiebestemming zich nogal op rijke mensen. Zo kiezen een aantal horecazaken aan de Côte d'Azur blijkbaar steeds vaker bewust hun klanten. Wanneer iemand graag een plekje wil reserveren in het restaurant, wordt eerst gekeken naar de verwachte uitgaven. Sommige restaurants werken zelfs met een verplicht bedrag, dat je minimaal moet besteden. Soms is dat bijvoorbeeld 1500 euro. Excusez moi?

Burgemeester Sylvie Siri is wel op de hoogte van de bizarre situatie in Saint-Tropez. Volgens de burgemeester gaat het "slechts om een paar zaken" die zich bezighouden met zulke praktijken, maar zij verpesten de reputatie wel voor de rest, zegt ze. Inmiddels is er wel al een meldpunt opgericht, waar toeristen soortgelijke situaties kunnen melden.

Lees ook: Dit zijn de meest Instagrammable plekken in Parijs