Catch 'em all! Pokemon-tentoonstelling in Van Gogh Museum veroorzaakt chaos door merchandise

Vrije tijd door Jennifer

Het Van Gogh Museum is wel een heel speciale samenwerking aangegaan. Op donderdag werd een nieuwe tentoonstelling geopend, waarin niemand minder dan Pikachu de hoofdrol heeft gekregen. OMG! Tot en met 7 januari 2024 kun je in het Van Gogh een speciale Pokémon-tentoonstelling bekijken. Daarnaast hebben ze of course ook speciale merchandise gelanceerd, waar een ware run op is ontstaan. Het leverde een hoop chaos op tijdens de opening.

Speciale Pokémon-tentoonstelling geopend in Van Gogh Museum

De speciale samenwerking met het Van Gogh Museum werd op mysterieuze wijze aangekondigd via social media als TikTok. Daar verscheen begin september ineens een opvallende video, waarin we onder meer Pikachu zien rennen door een veld van zonnebloemen. Zo opvallend is een samenwerking tussen Van Gogh en Pokémon echter niet. Van Gogh liet zich vroeger namelijk graag inspireren door Japanse kunstwerken. De samenwerking zorgt in ieder geval wel direct voor een hype. Alleen al op de video werd veel gereageerd door (jonge) fans, die helemaal door het dolle waren. En nu de speciale Pokémon-tentoonstelling officieel is geopend, wordt de gekte rondom de Pokémon x Van Gogh collab alleen maar groter.

Het komt vooral door een speciale Pokémonkaart met het kunstwerk, waar Pikachu op staat afgebeeld als Vincent van Gogh zelf. Op deze zogenoemde promokaart en ook de andere speciale merchandise is een ware run ontstaan. Tijdens de opening van de Pokémon-tentoonstelling op donderdag ontstond zelfs even chaos in de winkel, waar de merchandise wordt verkocht. Op beelden zien we hoe mensen graaien naar de speciale Pokémonspullen:

@7daysageeek On the 1st Afternoon of Pokémon x Van Gogh it was absolute chaos! Things calmed down a bit later on but staff took away all of the merch very soon after this incident. They only just began to restock for literally less than a minute! Who knows how it will be after today... #pokemon #vangoghmuseum #vangogh #amsterdam #pokemoncommunity #pokemonvangogh #pokemonxvangogh #pokemonmerch #tcg #promocard ♬ original sound - 7 Days A Geeek

Chaos door speciale Pokémonkaart

Dat er zoveel aandacht is voor de Pokémon-tentoonstelling, vindt het Van Gogh Museum overigens wel leuk. Een woordvoerder van het Van Gogh vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online". Alleen is de ontstane chaos door de speciale merchandise en Pokémonkaart natuurlijk wel heftig. Het museum heeft de Pokémonkaart en andere Pokémonspullen in ieder geval wel gelimiteerd tot één exemplaar of product per persoon. Je krijgt de promokaart trouwens alleen, wanneer je een speurtocht hebt gedaan in het museum. Toch lijken sommige mensen alsnog meerdere Pokémonkaarten in handen te krijgen. Daarnaast wordt onder meer de speciale Pokémonkaart met Pikachu nu al doorverkocht op Ebay en Marktplaats voor honderden - soms zelfs duizenden - euro's.

Veiligheid is prioriteit

Het Van Gogh Museum laat weten aan de veiligheid van hun bezoekers én kunstwerken te denken. "De veiligheid van onze bezoekers en de kunstwerken is altijd onze prioriteit," vertelt de woordvoerder aan ANP. Ook het aantal bezoekers tijdens de opening van de tentoonstelling was in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften. Dat dan plotseling zóveel mensen tegelijk naar de cadeauwinkel gaan, kunnen ze niet makkelijk tegenhouden. "De bezoekers zijn vrij om zelf te bepalen welke gedeelten van het museum zij bezoeken, daar hebben wij geen invloed op," legt de woordvoerder uit.

De Pokémon-tentoonstelling is nog tot en met 7 januari 2024 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Tickets kun je bestellen via de website van het museum.

@pokemonuk There’s a new Pokémon TCG Promo Card to celebrate the Pokémon x Van Gogh Museum collaboration happening in Amsterdam from 28 September through 7 January 2024 where you can discover Pokémon-themed artworks! #Pokémon #Pokemon #Pikachu #PokemonVanGoghMuseum ♬ original sound - Pokémon UK and Ireland

Lees ook: Wow: zoveel zijn sommige Pokémon-kaarten nog waard