Doe jij weleens aan ‘bed rotting’? Zo weet je wanneer je het te lang doet

Vrije tijd door Maya Luz

Hou jij er ook van om lekker in bed te liggen en niks te doen? Op TikTok staat deze activiteit bekend als 'bed rotting'. Het is een fijne manier om even lekker tot rust te komen. Maar kan bed rotting ook slecht zijn? Wij leggen het uit!

Lees ook: Kijk jij uit naar je verjaardag of zie je er tegenop? Dit is waarom

Wat is bed rotting?

Het concept van bed rotting is eigenlijk helemaal niks nieuws. Op TikTok is de term erg populair. Maar naast een nieuwe term, is bed rotting niks meer dan chillen in je bed. Je kan aan bed rotting doen door simpelweg onder je dekens te liggen en niks te doen of bijvoorbeeld door je sociale media te scrollen of te lezen. Bed rotting wordt vaak gedaan als een manier om op te laden. In bed liggen en niks doen kan heel fijn zijn als je je overweldigd voelt of veel stress ervaart. Het is voor introverte mensen ook heel fijn als je moeten bijkomen van een overvloed aan sociale interactie. Je kan bed rotting ook gebruiken om bij te komen van een zware week of dag, te herstellen nadat je ziek bent geweest of om om te gaan met pijn. Door je lekker even terug te trekken in je bed kun je je emotionele en fysieke energie weer opladen. Het is ook een goede manier om even een stapje terug te doen van het drukke leven. Er is dus eigenlijk helemaal niks mis met bed rotting, maar er zijn zorgen over of je het ook te veel of te lang kunt doen.

Is bed rotting slecht?

Er is niks mis met bed rotting, zolang je maar niet het gevoel hebt dat je vastzit in je bed. Ook als je het doet om iets te ontlopen, is dit misschien niet een goed teken. Zodra je het gevoel hebt dat je mentale gezondheid keldert en je bed rotting gebruikt om daarmee om te gaan, is het verstandig om hier iets mee te doen. Bed rotting moet dienen als een manier om uit te rusten en te relaxen, maar als het gaat dienen als een manier van omgaan met je mentale gezondheid, is er iets mis. De beste manier om te voorkomen dat bed rotting een slechte gewoonte wordt, is door het alleen te doen als je het echt nodig hebt. Om bed rotting op een positieve manier te kunnen gebruiken, moet je het niet te vaak doen en op een bewuste manier. Zie het als een vorm van selfcare, maar niet als een coping mechanisme.

Alternatieven voor bed rotting?

Wil je liever iets anders doen om op te laden dan in bed liggen? Ga dan even lekker de natuur in. Maak een wandeling, ga fietsen of ga even lekker ergens buiten zitten. Creatief zijn kan ook heel erg helpen. Ga tekenen, schilderen of maak iets anders moois dat jou aanspreekt. En onthoud: er is niks mis met bed rotting, maar er zijn ook andere manieren om jezelf weer op te laden.

Lees ook: Ben jij ook delulu? Dit is wat dit betekent volgens Tiktok