10x redenen waarom je blij wordt van de herfst

Vrije tijd door Anjali

De opkomst van de herfst kun je op twee manieren opvatten: het wordt kouder en de dagen worden korter, of je geniet juist van de warme kleuren en knusse sfeer. Dat laatste, de positieve dingen van de herfst, daar gaan we ons op dit artikel op richten.

1. Bijkomen

Na een heerlijke (en uitbundige) zomer is het tijd om bij te komen. Het najaar is de tijd van bezinning. Drink een kop thee, kruip onder dat warme dekentje en brand wat geurkaarsen. Dit seizoen staat in het teken van reflectie en kalmte.

2. Appels plukken

Het is weer oogsttijd. Zoek op wat de 'appelplukdagen' zijn bij jou in de buurt, en geniet van versgeplukte appels uit eigen streek. Misschien kan je er appelmoes of appeltaart van maken!

3. Herfstkleuren

De wereld kleurt weer in het geel, rood oranje en bruin. Loop een rondje door het bos en ervaar de vallende bladeren, de eerste koudere dagen en het geluid van wilde dieren.

4. Warmte

Waar het buiten koud is, kun je het binnen zo warm maken als je maar wilt. Haal je favoriete truien uit de kast en leg dat zachte kleed op de bank. Trek je dikke sokken aan en brand wat mooie kaarsen in herfstgeuren.

5. De zonsopgang

Waar je in de zomer heel vroeg op moest staan om ook maar een glimpse van de eerste zonnestralen van de dag te beleven, kun je nu heerlijk uitslapen zonder het gevoel te hebben dat je het beste deel van de dag hebt gemist.

6. Het donker

Het begint al steeds vroeger te schemeren. Zoveel om je op te verheugen! Denk aan vaker binnenblijven met je partner, sfeerlichten en een goede film met een warme drank. Een beetje in het donker staren kan heerlijk zijn om te reflecteren en daarnaast geeft het veel rust voor je ogen.

7. De eerste regen

Sommigen kunnen de geur van regen erg fijn vinden. Dit heeft een naam: petrichor. Na een warme (na)zomer kan de natuur wel wat regen gebruiken, en jij kunt je er gekalmeerd door voelen.

8. Strandwandelingen

Het is misschien geen weer om in de zon te liggen, maar rustig is het wel. Loop een stuk over het strand, laat de hond uit of haal warme chocolademelk bij je favoriete strandtent.

9. Planten en bomen

Zoals eerder al gezegd, verandert de natuur enorm. Zoek mooie paddestoelen en verzamel kastanjes, eikels en beukennootjes om er eten van te maken of mee te knutselen.

10. Thee

Hoe fijn is het om na een koude dag naar binnen te komen en jezelf te verblijden met een heerlijke kop thee? De warme vloeistof laat je kalmeren en het is ook nog eens heel lekker! Denk aan gemberthee, muntthee of een speciale herfstblend.