4x tips om (grote) schulden af te lossen

Lifestyle door Anjali

Een studieschuld, een belastingschulden of een andere schuld: geld lenen kost geld. Maar wat kan je doen als je écht financieel in de knel zit en hoe betaal je zo'n schuld dan af?

Verschillende soorten schuld

Er zijn allerlei type schulden: studieschulden, belastingschulden, schulden bij kennissen, persoonlijke leningen, noem het zo maar op. Hoe zorg je ervoor dat je één of meerdere schulden aflost op een manier die voor jou gunstig is? Wij maakten een lijstje met dingen die je sowieso moet doen om van je schulden af te komen.

1. Inkomsten en uitgaven bijhouden

Tijd voor wat meer overzicht: pak een notitieboekje erbij of maak een Excel-bestand aan. Maak een overzich van al je (vaste) inkomsten en uitgaven. Dit helpt je alles te overzien en te berekenen hoeveel geld je overhoudt aan minder belangrijke dingen.

2. Overzicht en inzicht

Welke schulden heb je precies? En wat is het totaalbedrag? Een overzicht van je schulden kan je helpen inzicht te krijgen over jouw situatie. Je kunt terecht bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) voor een overzicht van je schulden, maar energie, huur en studieschulden registreert het niet. Voor die dingen moet je bij de schuldeiser van de schuld zijn, denk bijvoorbeeld aan DUO.

3. Aflosplan maken

Nu je inzicht hebt in je schulden, inkomsten en uitgaven, kun je een aflosplan maken. Stel een aantal doelen voor jezelf op: hoeveel kan en wil je per maand aflossen? Houd het haalbaar en begin klein, want niet iedereen kan zomaar 500 euro per maand aflossen. Heb je een doel behaald? Dat mag je best vieren! Wees trots op jezelf en gun jezelf af en toe een kleine beloning. Het aflossen van schulden is niet altijd even makkelijk.

4. Vraag (gratis) advies

Advie svragen is altijd handig. Kom je er niet uit na de vorige stappen? Je kunt contact opnemen met de gemeente om te kijken of zij een concreet plan kunnen maken. Ook kun je gratis en anoniem bellen met Geldfit, en heeft NIBUD een grayis tool die je persoonlijk budgetadvies geeft.