Wil je zien: het Amsterdam Light Festival is weer begonnen (en dít is het thema)

Vrije tijd door Jennifer

In Amsterdam is het altijd gezellig druk, maar nu is het nóg gezelliger geworden. Het is namelijk weer tijd voor het jaarlijkse Amsterdam Light Festival. Vanaf vandaag tot en met 21 januari 2024 kun je in het centrum 24 prachtige lichtkunstwerken bekijken. Zoals elk jaar kan dit vanaf het water, maar natuurlijk ook vanaf de kade tijdens een wandeling of fietstocht.

Amsterdam Light Festival 2023-2024

Het is in Amsterdam elk jaar weer een groot ding in de stad. Sinds 2012 wordt de stad jaarlijks verlicht met verschillende lichtkunstwerken, die altijd bij een bepaald thema horen. Deze keer is het thema Loading... en hebben de kunstwerken te maken met technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Vanaf vandaag tot en met 21 januari 2024 kun je deze kunstwerken in de stad vinden en bekijken. Dat kan zoals gewoonlijk vanaf het water, door een gezellige boottocht te boeken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon een wandeling maken langs de lichten óf lekker fietsen over de grachten. Vergeet dan zeker niet warme kleding te dragen en een warme chocomelk te halen als beloning!

Technologie en AI

Zoals gezegd gaat het bij de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival dit jaar over technologie en AI. De kunstwerken laten het effect van technologie en AI op de samenleving zien. Daarbij is de vraag: helpt het de samenleving of maakt het alles alleen maar slechter? Volgens festivaldirecteur Frédérique ter Brugge halen de makers van de kunstwerken mensen graag uit hun comfortzone, zo vertelt ze aan het Parool: "We belichten bewust beide kanten om mensen aan te sporen met elkaar in gesprek te gaan." Interessant!

Meer op Instagram

Waar te zien?

De kunstwerken van het Amsterdam Light Festival 2023 staan ook nu weer langs de Herengracht, de Nieuwe Herengracht en het water voor het Centraal Station. De hele route is 7,5 kilometer lang en kun je onder meer vinden in de app van Amsterdam Light Festival. Je kunt ook ter plekke een plattegrond kopen voor € 7,99 bij het informatiepunt op het Stoperaplein of bij de Hoftuin. Laatstgenoemde zit achter Museum H'art en is open van 14 december 2023 tot en met 7 januari 2024.

Let wel even op: de lichtkunstwerken staan niet de hele dag aan. De kunstwerken van het Amsterdam Light Festival zijn van zondag tot en met dinsdag te zien van 17.00 uur tot 22.00 uur. Van woensdag tot zaterdag kun je de lichtkunstwerken bekijken van 17.00 uur tot 23.00 uur. Ook in de kerstvakantie (23 december 2023 tot en met 7 januari 2024) zijn de kunstwerken een uur langer te zien: tot 23.00 uur. Mocht je graag het nieuwe jaar willen inluiden met mooie lichtjes, moeten we je teleurstellen. Op oudejaarsavond staan de lichten namelijk uit.

Lees ook: Top 10: Beste nieuwe restaurants in Amsterdam