Pil, condoom of spiraaltje, zo bespaar je op anticonceptie

Lifestyle door Djamila

Welke anticonceptie jij kiest, is nogal een persoonlijke keuze. De een zweert bij een spiraaltje, de ander gaat liever voor de prikpil of het condoom. Misschien laat je jouw keuze ook wel afhangen van de kosten die voorbehoedsmiddelen met zich meebrengen. Weet jij eigenlijk wat jouw anticonceptie kost en welke vergoeding je daarvoor kunt krijgen?

Het voorkomen van een zwangerschap kost geld. Zo simpel is het. Er zijn heel wat ‘gratis’ voorbehoedsmiddelen. Denk aan natuurlijke anticonceptie zoals de cycluskalender of temperatuurmetingen. Voordeel is dat je niks toevoegt aan je lijf, maar een groot nadeel is dat deze methoden niet echt waterdicht zijn in de praktijk. Om jezelf het risico op een ongewenste zwangerschap te besparen, kun je het beste uitwijken naar betrouwbare voorbehoedsmiddelen. Maar die zijn niet gratis…

Besparen op anticonceptie is niet altijd een goed idee. De keuze voor een voorbehoedsmiddel dat bij jou past én dat betrouwbaar is, is natuurlijk erg belangrijk. Daarin moet de prijs niet leidend zijn. Maar het is natuurlijk wel extra fijn als het wat goedkoper kan.

Welke voorbehoedsmiddelen worden vergoed?

Het is een stuk makkelijker (en goedkoper) als je jonger dan 21 jaar bent. Dan valt anticonceptie nog onder de basisdekking van je zorgverzekering. Het gaat dan om bijvoorbeeld de pil, het pessarium, Implanon of het spiraaltje. Condooms worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel goed om rekening mee te houden: je betaalt wel je eigen risico en in sommige gevallen komt er ook nog een eigen bijdrage bij.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Als je ouder bent dan 21 jaar worden veel voorbehoedsmiddelen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten hiervoor. De aanvullende pakketten voor anticonceptie verschillen per zorgverzekeraar. Niet overal krijg je dezelfde vorm van anticonceptie vergoed en ook de hoogte van de vergoeding kan verschillen. Het is dus verstandig om je vooraf goed te informeren en verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.’’

Andere besparingstips voor anticonceptiemiddelen

Er wordt zo nu en dan wel eens een beroep gedaan op de politiek om anticonceptie voor iedereen gratis te maken. Want laten we eerlijk zijn: het zijn vaak de vrouwen die opdraaien voor de kosten van anticonceptie. Die initiatieven hebben tot nu toe nog geen gehoor gekregen. Toch is iedereen het er wel over eens dat voorbehoedsmiddelen zo veel mogelijk toegankelijk moeten worden gemaakt. Ook voor mensen met een kleinere portemonnee.

Naast een goede aanvullende verzekering kun je ook zeker wat meer onderzoek doen naar de kosten van de verschillende voorbehoedsmiddelen. De anticonceptiepil is bijvoorbeeld niet altijd even duur. Er zijn verschillende merken.

Lees ook: Zorgverzekering vergelijken en overstappen? Met deze 4 tips bespaar je geld

Een duurdere pil betekent niet altijd dat deze beter werkt. In enkele gevallen kun je de pil ook online bestellen. Dat klinkt efficiënt en goedkoop, omdat je niet langs de apotheek moet. Dat is niet altijd het geval.

Bekijk goed of het ook daadwerkelijk goedkoper is en ga alleen in zee met een betrouwbare partij. Als je toch de pil bestelt via de apotheek, neem dan meteen een dosis voor langere tijd af. Het is bijna altijd goedkoper om de pil voor een langere periode te bestellen. Zo voorkom je handelingskosten.

Wat je ook kiest, stem de keuze van je voorbehoedsmiddel altijd af met je huisarts. En ach, het valt ook best mee allemaal. Als je je weer eens zuchtend afvraagt waarom de pil zo duur is, denk dan even aan onze buren. In België en Duitsland kost de anticonceptiepil wel twee tot vijf keer zoveel.

Lees ook: Zorgverzekering vergelijken? Met deze 5 tips ben je klaar