Het is bijna Bevrijdingsdag: dit zijn de leukste manieren om de vrijheid te vieren

Vrije tijd door Maya Luz

Aankomende zondag is het 5 mei, ofwel Bevrijdingsdag! Op deze dag vieren we dat ons land werd bevrijd na vijf jaar oorlog. Dit is hoe jij aankomende zondag de vrijheid kunt vieren.

Lees ook: 8 makkelijke cocktailrecepten die iedereen kan maken

Ga naar een bevrijdingsfestival

Op Bevrijdingsdag zijn er altijd een hoop verschillende bevrijdingsfestivals. Op het Malieveld in Den Haag is er bijvoorbeeld een festival. Ook in Amsterdam heb je de mogelijkheid om een dansje te doen om de vrijheid te vieren. Overal in het land zijn er fesitvals, waar je graits heen kunt. Dit is dus jouw teken dat je een groepje vrienden op moet trommelen!

Schuif aan bij een vrijheidsmaaltijd

Op Bevrijdingsdag worden er door het hele land vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Je kunt dan met je vrienden, familie of buurtgenoten samen eten om de vrijheid te vieren. Tijdens deze maaltijden is het belangrijk om het onderwerp vrijheid bespreekbaar te maken. Sta tijdens het eten dus vooral even stil bij de vrijheden die we hebben en bij de mensen die dit niet hebben. Je kunt zelf een vrijheidsmaaltijd organiseren, of kijken of er een maaltijd in jouw buurt wordt georganiseerd waarbij je kunt aanschuiven.

Ga naar het 5 mei-concert

Ieder jaar wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met een groot concert in Amsterdam. Dit jaar zijn er ook weer een hoop artiesten bij die je zeker niet wil missen. Zo treden bijvoorbeeld Guus Meeuwis, Flemming en Emma Kok op. De koning zal hier ook bij aanwezig zijn. Red je het niet om er fysiek bij te zijn? Dan wordt het concert ook op tv uitgezonden.

Ga naar een vuurwerkshow

In veel Nederlandse steden wordt Bevrijdingsdag feestelijk afgesloten met een grote vuurwerkshow. Zo is er bijvoorbeeld een vuurwerk- en lazershow in Hilversum. Is er een leukere manier om deze bijzondere dag af te sluiten? Wij denken van niet!

Bezoek een oorlogsmuseum om de oorlog te herdenken

Op Bevrijdingsdag staan we stil bij de vrijheid die we hebben teruggewonnen na de Tweede Wereldoorlog. Als je deze dag op een betekenisvolle manier wil besteden, kun je een bezoekje brengen aan een oorlogsmuseum. Zo leer je misschien iets nieuws, en kun je stilstaan bij het verleden en de mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid.

Zet je in voor mensen die niet vrij zijn

De realiteit van de wereld is helaas dat niet iedereen vrij is. Wij waren in Nederland ooit onze vrijheid kwijt, maar we hebben het weer terug. Dit is een luxe waar niet iedereen op deze planeet van kan genieten. Als je iets wil betekenen voor deze mensen, kun je met Bevrijdingsdag een actie opzetten om bijvoorbeeld geld in te zamelen voor mensen die in oorlog leven.