Val je echt sneller in slaap met ‘slaap thee’?

Vrije tijd door Linde

Een lekkere kop thee voor bed om meteen beter van te slapen. Heel relatable, zeker voor degenen die moeite hebben met in slaap vallen maar val je echt sneller in slaap door “slaap thee”?

Lees ook: Kan je je telefoon nooit wegleggen voordat je gaat slapen? Zo kom je ervan af

Effect van bepaalde kruiden

Veel thee merken claimen een thee te hebben, die jou in slaap laat vallen. Dit is niet helemaal waar, maar ook niet onwaar. Er zijn kruiden die effect hebben op je hersenen. Bepaalde kruiden vertragen bijvoorbeeld je hersenactiviteit, wat sommige mensen sneller in slaap laat vallen. Het maakt je in ieder geval rustiger in je hoofd. Bloesems zoals kamille, valeriaan en sint-janskruid hebben dit effect. Kamillethee is het proberen zeker waard als 'slaap thee'. Deze thee stimuleert de aanmaak van melatonine, wat een slaaphormoon is. Een kopje kamillethee helpt misschien wel als medicijn voor je slapenloosheid. Ook lavendel heeft een rustgevende werking. Hoewel het niet zeker is dat dit jou in slaap laat vallen, is een kop lavendelthee het proberen zeker waard.

Werkt het als placebo?

Of 'slaap thee' echt werkt, is niet helemaal duidelijk en het effect verschilt per persoon. Wanneer je gelooft dat de thee werkt, word je door het placebo-effect waarschijnlijk wel slaperig na het drinken. Dit betekent ook dat als je er niet in gelooft, het minder goed of helemaal niet werkt.

Theïne 

'Slaap thee' heeft geen wetenschappelijk bewijs van werking. Wanneer je het toch wil proberen zijn er dingen waar je rekening mee houdt voor een optimale werking. Kies een thee waar geen theïne in zit. Theïne werkt hetzelfde als de cafeïne in koffie en hier word je dus niet moe van.

Suiker 

Suiker in de thee is heel lekker. Toch wil je dit niet in je thee voor het slapen. Van suiker krijg je namelijk energie terwijl jij juist wil slapen, niet handig dus. Honing en zoetjes toevoegen aan je thee is dus ook geen goed idee.

Waarom heb je last van slapeloosheid?

Wanneer een kop thee voor het slapen jouw slapeloosheid niet verhelpt, is het een goed idee om erachter te komen waarom je dit probleem hebt. Stress, slechte leefgewoontes en je dieet hebben hier misschien wel mee te maken. Wanneer je weet wat het probleem is, weet je beter wat je moet doen om dit te verhelpen. Een tip: voor het slapen nog tv kijken of op je telefoon scrollen heeft waarschijnlijk ook te maken met je slaapproblemen. Leg je telefoon dus weg en zet je tv uit, ruim een uur voordat je in slaap wil vallen. Lees in plaats daarvan een boek of doe iets anders rustgevends.

Bron: quest.nl cinderella.nl womenshealthmag.com radar.avrotros.nl Beeld: istockphoto.com