Dit is hoe je een écht goede luisteraar wordt

Vrije tijd door Maya Luz

Als iemand ergens mee zit, wil je hen een goed luisterend oor kunnen bieden. Goed kunnen luisteren is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ander zich echt gehoord voelt. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je een goede luisteraar wordt? Nou, zo dus.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn altijd aardig tegen iedereen

Vraag wat de ander nodig heeft binnen het gesprek

Voordat je echt aan een gesprek kunt beginnen, is het goed om van je gesprekspartner te weten wat ze graag uit dit gesprek willen halen. Willen ze gewoon even klagen of hebben ze advies nodig? Door dit te weten kun je gerichter luisteren. Je kunt ook andere vragen stellen om jezelf klaar te maken voor het echte gesprek. Willen ze bijvoorbeeld wel of geen vergelijkbare ervaringen horen die jij hebt gehad? Gaat dit gesprek over gevoel, of is het meer praktisch? Geef de ander opties, hierdoor voelen ze zich al gelijk meer gehoord.

Spiegel je gesprekspartner

Refelctief luisteren is een belangrijk aspect van actief luisteren. Het is goed om af en toe wat dingen die de ander zegt te herhalen tijdens het gesprek. Hierdoor kun je tussendoor checken of je alles nog goed begrijpt en volgt. Het resultaat is dan dat je beter bij kunt dragen aan het gesprek. Je hoeft niet te veranderen in een papegaai maar begin je zin bijvoorbeeld met 'dus als ik je goed begrijp...'

Stel simpele, open vragen

Soms kan het voelen alsof je hele diepzinnige vragen moet stellen om over te komen alsof je echt luistert. Maar het is eigenlijk veel belangrijker om oprechte nieuwsgierigheid te tonen. Als er een vraag in je opkomt, stel deze dan gewoon. Dit hoeft niet heel diepgaand te zijn. Vragen stellen zorgt ervoor dat je gesprekspartner zich gehoord voelt en dat jij het verhaal beter kan begrijpen.

Vermijd het oefenen van je reactie terwijl je luistert

Wanneer iemand je iets vertelt, kan je al vaak terwijl ze nog aan het praten zijn na gaan denken over je reactie. Je doel is overkomen alsof je echt goed luistert, maar eigenlijk luister je niet echt. Je bent in je hoofd drukker met wat jij gaat zeggen, dan wat zij nu tegen je zeggen. Bewaar het bedenken van je reactie voor als ze klaar zijn met praten. Het is niet erg als je je reactie niet direct klaar hebt liggen. De ander zal het namelijk wel doorhebben als je niet luistert en dat is veel onbeleefder dan niet gelijk kunnen reageren.

Let op je lichaamstaal en oogcontact

Luisteren doe je met je oren, maar ook met je lichaam. Veel van onze communicatie is non-verbaal. Zorg ervoor dat je een open houding aanneemt en regelmatig oogcontact maakt om je gesprekspartner te laten zien dat je geïnteresseerd bent. Je hoeft hier natuurlijk niet te veel op te letten, maar het is fijn als je je niet afsluit.

Vermijd afleiding

Tot slot is het vermijden van afleiding natuurlijk belangrijk. Leg je telefoon weg, op de stille stand. Ga op een rustige plek zitten zodat je niet afgeleid kunt worden. Je ogen ergens anders op richten is namelijk niet echt iets dat een goede luisteraar doet.