Vliegtuigramp Malaysia Airlines

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het is je vast niet ontgaan: de vliegramp van Malaysia Airlines. Het vliegtuig van Malaysia Airlines vliegtuig MH17 was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lampur en vloog over Oost-Oekraïne toen het het contact verloor met de vliegvaartmaatschappij. Bij de ramp zijn alle inzittenden overleden waarvan zeker 173 Nederlanders. In totaal zaten er 298 mensen in het toestel van verschillende nationaliteiten. Het vliegtuig zou neergeschoten zijn door een raket in de buurt van Donetsk.

Gisterenavond rond half 6 werd het bericht bevestigd door persbureau Interfax dat er een vliegtuig in Oost-Oekraïne is neergestort. Een Oekraïense minister postte op social media een bericht dat het vliegtuig neergehaald zou zijn door pro-Russische separatisten. Hier was op dat moment overigens geen bewijs van. De Russische president Poetin beschuldigt op zijn beurt Oekraïne. Echter laat nieuws.nl weten dat volgens de VS het vliegtuig inderdaad is neergehaald door een luchtdoelraket, er is alleen nog niet bekend wie erachter zit.

Persconferentie
Inmiddels is bekend dat het aantal Nederlandse slachtoffers neerkomt op 173. Verder onderzoek wordt overgelaten aan de Oekraïense overheid. Later zullen Nederlandse onderzoekers er naartoe gaan voor verdere onderzoek. De twee zwarte dozen (black boxes) zijn gevonden en worden in Oekraine onderzocht. Het laatste radiocontact dat is ontvangen van het vliegtuig was om 13:21 uur Nederlandse tijd.

Vele politici lieten hun steunbetuigingen weten via social media. Premier Mark Rutten is direct teruggekomen van zijn vakantie vanwege de vliegramp waarbij zoveel Nederlanders zijn omgekomen. Ook het Koninklijk huis heeft de agenda vrijgemaakt en de organisatie van de Nijmeegse vierdaagse werkt volgens een aangepaste planning.

"Ik ben geschokt, ik ben er kapot van", zei Rutte. "Er moet duidelijkheid komen voor de nabestaanden. Ik ga zo naar Den Haag en voeg mij bij het crisisteam."

Verschillende krantenkoppen in verschillende landen halen uit naar Poetin. De kranten spreken van Terreur Rusland. Hiervoor moet iemand boeten vinden ze en ze wijzen richting Rusland. De raket die is afgevoerd is volgens bronnen afkomstig uit Rusland. De wereldleiders zullen hierover een crisisvergadering houden.

Foto’s via Reporters en Twitter

Bron, Bron, Bron,, Bron, Bron, Bron