Kleding in de stijl van de jaren ‘50

Mode & trends door Vrouwen redactie

De jaren 50? Annelon is er dol op. Of het nu make-up betreft (zoals pin up lippen die ze vorige maand voordeed) of kleding volgens de jaren 50 stijl waar ze in dit artikel op ingaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten er noodgedwongen veel vrouwen werken en na de oorlog werd er van ze verwacht dat zij zich weer op het huishouden zouden richten. Het beeld van de vrouw in de jaren ‘50 is heel kenmerkend: onderdanig, vrouwelijk, goed verzorgd en heel verzorgend voor anderen. De kleding sloot bij dit beeld aan, omdat door middel van de kleding de vrouwelijke vormen geaccentueerd werden.

Dior had eind jaren ’40 veel succes met de modecollectie ‘New Look’. De New Look typeert zich met schoudervullingen, wespentailles en wijdvallende rokken. Onder de rokken en jurken werd veelal een petticoat gedragen. Er werd kleding gefabriceerd van synthetische stoffen, zoals acryl, polyester en nylon, waardoor rokken hun plooien behielden en kleding goedkoper werd. De broek werd steeds populairder onder de vrouwen. De broek was in verschillende lengtes verkrijgbaar en de hoge taille is hierin vaak terug te zien. Ondanks dat de vrouwelijke vormen werden benadrukt, was er geen decolleté zichtbaar. De jurken, shirts en topjes sloten hoog aan en hadden een kraagje of boothals.

De bloesjes en kokerroken zijn uitermate kenmerkend voor de fifties.

De blouse

De petticoat

De jurk

De rok

De broek

De jas

De kleding uit de jaren ’50 straalt vrouwelijkheid en klasse uit. De klassieke stijl is vaak terug te zien in kledinglijnen, dus zijn er volop merken waar je kleding in die stijl kunt kopen, zoals Hell Bunny, Collectif, TopVintage.

De pin-up stijl is verweven met de stijl van de jaren ’50, waarin het belangrijkste verschil is dat de huid van het vrouwelijke lichaam meer wordt vertoond.

Source, source, source, source, source, source