Van na 20:00u 's avonds eten word je dik - en 4 andere voedingsmythes ontmaskerd

Eten door Vrouwen redactie

Er gaan zoveel verhalen rond over voeding dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Inge van De Bakparade weet wel waar ze het over heeft. Ze is een universitair afgestudeerde voedingsdeskundige die alles weet over voeding en gezondheid en dat ook graag deelt met jullie. Om te beginnen ontmaskert ze 5 veel gehoorde mythes over (gezonde) voeding.

1. Eieren zijn ongezond
Er is lang gezegd dat eieren ongezond zijn, omdat ze veel cholesterol bevatten en dat eieren dus je cholesterol zouden verhogen (hoog cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten). De hoeveelheid cholesterol in je eten beïnvloedt niet de hoeveelheid cholesterol in je bloed, je lichaam maakt het zelf uit verzadigd vet (zit in koekjes en cake e.d.). Eieren bevat maar 1,5g verzadigd vet , maar ook 6 gram eiwitten en een hele berg vitaminen en mineralen. Een recept met eieren uitproberen? Wat dacht je van de champignon-spinazie quiche van De Bakparade?

2. Van na 8 uur s’ avonds eten wordt je dik
Calorieën zijn calorieën het maakt niet uit wanneer je ze eet, als je er meer eet dan je gebruikt dan kom je aan. Let er natuurlijk wel op dat je geen zaken chips of borrelnootjes gaat leegeten want daar kom je wel van aan.

3. Je moet af en toe detoxen
Je lichaam kan zelf de gifstoffen verwijderen, dit gebeurt door de lever, nieren en milt. Deze gaan niet beter werken door niet eten of alleen maar sapjes drinken.

4. Van bananen word je dik
Eén medium banaan bevat ongeveer 100 kcal, geen vet, 15g suiker, 1 g eiwit en 3g vezels. Maar bevat bijvoorbeeld ook heel magnesium en kalium, vitamine c en vitamine b. Als je dit vergelijkt met een plak ontbijtkoek: 77 kcal, 18g suiker, 0,6g eiwit en 0,5g vezels. Ongeveer hetzelfde zou je zeggen, maar ontbijtkoek bevat nauwelijks vitaminen en mineralen.

5. Rode wijn is de enige alcohol die gezond is
Er wordt altijd gezegd dat rode wijn zo gezond is omdat er veel anti-oxidanten in zitten. Maar het is de alcohol zelf die zorgt voor het beschermende effect van alcohol op hart en vaatziekten. Dus dit kan ook bier of sterke drank zijn. Let er natuurlijk wel op dat het om het drinken van alcohol met mate gaat! Dit houdt in maximaal 1 per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen.

Dit artikel verschijnt ook gelijktijdig op Foodness.nl.