Word een surfchick: Surfen voor dummies #3

Lichaam door Vrouwen redactie

Berber geeft een cursus die van jou een echte surfchick gaat maken. Dit is het derde artikel! Deze keer zal ze je alles vertellen over de basisbeginselen van het golfsurfen. In het eerste artikel kwam je alles te weten over golven, nog niet gelezen? Kijk dan eerst hier. En heb je inmiddels je ideale surfplank gekozen en jezelf een surfchick look aangemeten? Hier ging het tweede artikel over.

Of je nu een beginnende surfer bent of je al eens op een board hebt gestaan, met deze cursus geeft Berber jou de gereedschappen en de kennis om die eerste golf te rocken! En zeg nou zelf: van wie kun je de klappen van de zweep beter leren dan van iemand die zelf al jarenlang surft vanuit haar thuisbasis Gran Canaria?

Basisbeginselen van het golfsurfen
Voordat je het water in gaat, is het goed om al te oefenen hoe je moet staan. De eerste stap is het bepalen met welke voet je voor staat op je plank: links (regular) of rechts (goofy). Hoe doe je dat?

Je kunt iemand vragen om je een duw te geven, het liefst op een onverwacht moment. De voet met welke je uitstapt, is zeer waarschijnlijk de voet die ook voor op je surfboard moet staan. Je kan ook, op sokken, een sprintje trekken op een gladde vloer en vervolgens gaan glijden. Of een pirouette (rondje op één voet) draaien. Voor beide trucs geldt: de voet die je hiervoor gebruikt moet je voorste voet worden op je surfboard.

Peddeltechniek voor het golfsurfen
Het peddelen is een aparte techniek en heeft alles met balans te maken. Ga achterop de plank liggen. Op deze manier komt de punt van je surfboard wat omhoog uit het water wat het peddelen makkelijker maakt. Je buik ligt plat op de plank, terwijl je met je bovenlichaam iets omhoog komt (holle rug). Haal nu je armen door het water heen alsof je aan het borst crawlen bent (je armen gaan bovenlangs, om de beurt door het water). Het is belangrijk om snel te leren peddelen. Hoe sneller je peddelt, hoe makkelijker je een golf kunt pakken.

Opstaan op je surfplank
Het belangrijkste van surfen is het opstaan – de Take Off – op het surfboard. De juiste houding, dus niet te ver naar voren maar ook niet te ver naar achteren, is erg belangrijk. Zet je handen ter hoogte van je tepels. Duw jezelf omhoog en plaats tegelijkertijd je voorste voet naar voren. Het is tijd om op te staan. Je knieën zijn gebogen en je voeten zijn zo ver van elkaar verwijderd dat je een stabiele houding hebt. Rock die eerste golf! Kijk achterom en wacht op een golf die je wilt pakken. Op een gegeven moment voel je dat de golf de achterkant van je plank optilt. Nu begin je krachtig te peddelen zodat je op de golf blijft. Zorg ervoor dat de punt van je board uit het water blijft door je rug hol te houden. Je voelt nu dat je board met kracht naar voren wordt geduwd. Dit is het moment om te gaan staan.

Kijk eens op TheBerbs voor meer surfchick inspiratie.

Hasta la proxima! Tot de volgende keer!