Blauw getatoeerderde lippen - en meer rare schoonheidsidealen over de wereld

Gezicht door Vrouwen redactie

Lavinia is 19 jaar, studeert voeding en gezondheid, en is beautyblogger voor Vrouwen.nl! Lavinia: "Ik ben helemaal gek op make-up, beautyproducten en het uitproberen van beautytrucjes. Het allerleukste vind ik om al mijn tips en tricks met jullie te delen. Geniet van mijn beautyblogs!"

Ik blog nu al een aantal maanden over hoe je er op je mooist uit kunt zien. Hoe je je make-up het beste kunt doen, hoe je je nagels er het mooiste uit kan laten zien, etc. Maar eigenlijk is er niet één manier waarop je het mooist bent. Iedereen heeft een ander idee over wat mooi is en dit blijkt sterk uit de verschillende schoonheidsidealen over de wereld heen. Wist je dat in Azië bijvoorbeeld, ze het heel mooi vinden om zo bleek mogelijk te zijn? En niet alleen dat, ook in Nederland en andere Westerse landen is het schoonheidsideaal in de loop van de jaren veranderd. Wist je dat in de jaren 20 vrouwen er graag jongensachtig uit wilden zien? Dit soort schoonheidsidealen klinken misschien vreemd, maar eigenlijk is is het net zo vreemd als dat wij nu bijvoorbeeld het vaak mooi vinden om best gebruind te zijn of grote borsten te hebben. Ik zal het dit keer in twee delen doen. Het eerste deel over de schoonheidsidealen over de wereld. Het tweede deel zal over schoonheidsidealen door de jaren heen gaan. Laat je verbazen over wat voor rare idealen er over de wereld zijn!

Overgewicht
Wij doen vaak erg ons best om af te vallen. Met diëten die vaak niet werken of uren in sportschool zwoegen om een paar kilootjes af te vallen. In sommige Afrikaanse landen is precies het omgekeerde aan de hand. Dan is het juist mooi als je zo dik mogelijk bent! Sommige vrouwen brengen daarom een paar maanden in een fattening hut door om zo veel mogelijk aan te komen voordat ze gaan trouwen.

Bleke huid
In Westerse landen wordt het vaak mooi gevonden om een beetje gebruind te zijn. Dit wordt bereikt met bezoekje aan de zonnebank, zelfbruiningscrèmes of spray tans. Maar in andere delen van de wereld zoals in Azië vinden ze het juist mooi om zo bleek mogelijk te zijn. Dus als de zon schijnt, lopen de vrouwen buiten met een parasol. Ze gebruiken zelfs whitening crèmes. Dit schoonheidsideaal stamt uit de 17e eeuw. Toen maakten geisha's hun gezichten wit. Een gebruinde huid is een teken van armoede. Als je wit bent, betekent dat dat je niet buiten in de zon hoeft te werken.


Blauwe lippen
Wij vinden het vaak mooi om onze lippen rood of roze te stiften. Maar bij de Maori-stam in Nieuw Zeeland vinden ze het mooi als vrouwen blauwe lippen hebben. Daarom tatoeëren de vrouwen hun lippen blauw! Stiekem vind ik blauwe lippen ook wel mooi, maar ik zou zelf niet voor zo'n permanente keuze gaan!


Voetoperatie
In de Westerse wereld worden ook wel rare dingen gedaan om er zo mooi mogelijk uit te zien. Veel vrouwen vinden het mooi om op hele hoge hakken te lopen. Fijn is het natuurlijk niet om hele dagen op super hoge hakken te lopen. Daarom kun je in Beverly Hills een voetoperatie laten uitvoeren, waardoor het makkelijker is om op hoge hakken te lopen.

Punthoofd
Vroeger vonden de maya's uit Mexico punthoofden mooi. Ze bereikten dit door hun kinderen te laten slapen met hun hoofd aan beide kanten gebonden tussen twee planken. Zodat ze uiteindelijk een punthoofd kregen.

Vroeger waren er sowieso andere schoonheidsidealen, maar daar vertel ik de volgende keer meer over. Het is zo dat overal op de wereld mensen anders tegen schoonheid aankijken, dus schoonheid is niet zo zwart en wit. Zeker niet als je ziet hoe snel schoonheidsidealen veranderen. Dus je hoeft er totaal niet uit te zien als Barbie of een ander onmogelijk schoonheidsideaal om mooi te zijn. Iedereen ziet er anders uit en dat is maar goed ook, want iedereen vindt ook andere dingen mooi!

Tot de volgende keer!

-xoxo-