De leukste films die afgelopen week hun debuut maakten

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het is weer de tijd van het jaar waarin er een heleboel leuke films tegelijk in premiere gaan. Het liefst zitten we elke vrijdagavond met een grote bak popcorn op schoot in de bioscoop. Deze week zijn dat er maar liefst acht. Van horror tot drama en van thriller tot romance, alle genres zijn vertegenwoordigd. Maartje van A twist of lime.nl heeft ze allemaal op een rijtje gezet:

A most wanted man
De nieuwe film van fotograaf Anton Corbijn. De Nederlander debuteerde zeven jaar geleden een film over de zanger van Joy Devision en is sindsdien een hit in filmland. Zijn derde film is noodgedwongen een ode geworden aan Philip Seymour Hoffman, omdat de acteur na het filmen overleed aan een overdosis. Corbijn ontmoette de Amerikaanse acteur voor het eerst tijdens een fotoshoot voor Vogue. Tussen de bedrijven, terwijl Hoffman in zijn onderbroek zat, begon Corbijn over zijn nieuwe film en de plannen stonden Hoffman wel aan. A Most Wanted Man is een verfilming van het boek van John le Carré en dat betekent: ingewikkeld verhaal over spionnen. De film gaat in het kort over een rijke Tjsetsjeense moslim die illegaal naar Duitsland vlucht. Naast Hoffman zijn ook Rachel McAdams, Willem Dafoe en Robin Wright te zien.


What If
Het is Daniel Radcliffe nog niet echt gelukt om van zijn Harry Potter-imago af te komen, maar boy is he trying. In de romantische komedie What If speelt hij een jongeman met een gebroken hart, die verliefd wordt op Chantry (Zoe Kazan) een meisje met vaste verkering. Hoewel Daniel vrij hilarisch is, heeft hij nog niet veel geëxperimenteerd met het genre komedie. Dat zou hij misschien wel vaker moeten doen.


The Tale Of The Princess Kaguya
Japanse anime van de beroemde Studio Ghibli, geregisseerd door mede-oprichter Isao Takahata. Het verhaal is een nieuwe vertelling van een eeuwenoud Japans sprookje over een bamboesnijder die een ieniemie prinsjes ontdekt in een bos. Samen met zijn vrouw voedt hij het meisje op. Volgens de makers kennen alle Japanners dit sprookje. Takahata werkte acht jaar aan de film. De regisseur werd voor zijn film uit zijn eigen studio geduwd door collega en meesterfilmer Hayao Miyazaki, die druk bezig was met The Wind Rises (ook nog in de bios!).


As Above So Below
Een ouderwetse found footage horrorfilm, dus waarbij het lijkt of de film per ongeluk is gevonden. Het décor is deze keer: Parijs. Niet de clichébeelden van de Franse stad, maar de catacomben daaronder, waar meer dan zes miljoen Parijzenaren begaven liggen (meer dan in de stad wonen). Volgens de filmmakers is er geen plek te verzinnen die ‘dichter bij de hel dicht’. En daar ligt nogal wat gruwelijk ranzigs verborgen. De archeologen die het een goed idee vonden daar een geheim te ontdekken, kunnen natuurlijk niet meer weg.


Chef
Na het maken van Iron Man-films, had regisseur Jon Favreau zin in iets totaal anders. Iets luchtigs en iets over zijn hobby: eten en koken. Hij speelt zelf de hoofdrol als chef die ontslag neemt, om een food truck hip en happening te maken met zijn ex-vrouw (Sofia Vergara), beste vriend en zoontje. Favreau heeft altijd een interesse gehad in topkoks en vindt dat er een grote gelijkenis is met Hollywoodsterren, dus ook een kleine knipoog naar de filmbizz. Om zich helemaal in te kunnen leven in de voedselwereld heeft hij een paar dienstjes meegedraaid op een bbq-foodtruck in Los Angeles. Op de set gaf hij de acteurs de vrije hand, om het creatieve bestaan van koks nog eens extra te benadrukken. De pers is lyrisch over de komedie, dus een aanrader!


Kreuzweg
Een religieus drama over een meisje, niet geheel ontoevallig Maria geheten, dat superchristelijk is en graag in de voetsporen van Jezus Christus treedt. Het opmerkelijke aan de film is onder meer dat het bestaat uit veertien scenes, gelijk aan de kruisweg van jezus. De familie van Maria is lid van het fictieve broederschap Sint Paul, dat is gebaseerd op het zeer fanatieke priesterbroederschap Sint Pius X (bekend van de Holocaustontkennende bisschop Richard Williamson).


The Green Inferno
Dit keer geen onderzoekers, maar studenten die op onderzoek uitgaan. En wel in een regenwoud, waar ze ontdekken dat ze niet alleen zijn. Kannibalen in da house! De film is van Eli Roth, die er al aardig wat prima horrorfilms op heeft zitten.


Gett, The Divorce Trial Of Viviane
Over een Israëlische vrouw die maanden, nee jaren in de rechtbank een scheiding voor elkaar probeert te boksen van haar vreselijke echtgenoot. Haar man stemt er niet mee in en daardoor de rabbijn ook niet en wat volgt is een slepend proces.


Meer lezen van Maartje? Bekijk nog meer filmrecensies op A Twist of Lime of neem een kijkje op haar eigen website Labsters.nl.