Dit meisje heeft drie biologische ouders

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het lukte de moeder van Alana niet om via de natuurlijke weg zwanger te worden. 10 jaar lang probeerde ze IVF, maar het mocht niet baten. Toen ze de kans kreeg om mee te doen aan een onderzoek naar een nieuwe methode besloot ze mee te doen. Alana werd geboren, maar wel met drie biologische ouders.

In 1990 begon Dr. Jaques Cohen samen met zijn team onderzoek te doen naar cytoplastische overdracht. Ze onderzochten eicellen van vrouwen en dachten dat er iets mis moest zijn met de opbouw van cellen, zodat die daarom niet goed functioneerden. Ze legden de oorzaak bij mitochondriën, ‘fabriekjes’ van de cellen die zorgen dat de cel energie krijgt en functioneert. Vrouwen die zwanger wilden worden kregen de mitochondriën van een donor, en werden daarna bevrucht door sperma.

Uiteindelijk zijn er 17 kinderen geboren uit dit onderzoek. Toch waren er enkele zorgen. Twee van de kinderen misten een x-chromosoom en de doktoren wisten niet of het toeval was, of door de behandeling kwam. Door de overname van de behandeling zijn er wereldwijd 30 tot 50 kinderen geboren met drie biologische ouders.

Op een gegeven moment ontstonden er ook zorgen over het doorgeven van ongewone genetische code. Doktoren wisten niet, en konden niet voorspellen, wat er zou gebeuren met de kinderen van de geboren baby’s. Door de oplopende kritiek en vraagstukken over de gezondheid van de kinderen wordt de behandeling nu niet meer uitgevoerd. Toch is de moeder van Alana blij dat ze het gedaan heeft. Door de hulp van een donor heeft ze nu een gezond kind. Alana zelf is heel erg benieuwd naar de donor, maar wil haar niet ontmoeten. De hoeveelheid DNA van de onbekende vrouw is zo miniem dat ze haar niet als echte moeder ziet.

Bron, bron

Afbeeldingsbron: BBC news