Kijken naar vrouwen die zichzelf aaien of trommelen met hun vingernagels: de wondere wereld van ASMR

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ik kijk al 25 minuten naar video’s van een vrouw die tegen me fluistert en mompelt, terwijl ze handdoeken vouwt. Of met haar nagels op boeken tikt. Of gewoon zichzelf aait. En ik word er verbazingwekkend rustig van. Dit is ASMR.

Wat is ASMR?
Het schijnt al maanden een rage te zijn op internet, maar ik had er nog nooit van gehoord: ASMR, een afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Dat is de omvattende term die beschrijft wat er volgens aanhangers in deze video’s gebeurt: je lichaamssensoren reageren op de geluiden, waardoor je je helemaal ontspannen voelt. Tijdens een werkdag is dat niet altijd even ideaal, maar voor mensen die in pakweg een vliegtuig zitten en in slaap willen vallen lijkt het me een uitkomst.

Is het iets voor jou? Dat hangt ervan af of je snel geirriteerd raakt door zachte geluiden. Sommige mensen krijgen de kriebels van tikkende nagels, anderen vinden het bijzonder rustgevend. Of je snapt er geen reet van en scrollt snel door naar een nieuwe kattenvideo op YouTube. Tot welke categorie jij behoort ontdek je maar op één manier: kijken.

Naar een vrouw die handdoeken vouwt:



Of naar een vrouw die naar je fluistert en haar lippen tuit:



Of naar een vrouw die doet alsof ze je borstelt in de badkamer: