Wow: 83% van de vrouwen is niet tevreden over uiterlijk

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Wist je dat nagenoeg de helft van de vrouwen zichzelf checkt in de meeste spiegels die ze tegenkomt? Je kent het beeld vast wel: je loopt langs een winkelruit en kan het niet laten om je eigen spiegelbeeld even te checken in het spiegelende glas. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet raar, maar als je het doet bij elke spiegel of elk weerspiegelend object dat je tegenkomt gedurende de dag dan wordt het checken van die ene weerbarstig krullende haar, hun mascara of die spatader die wellicht door je panty heen schemert enigszins obsessief.

Als de reden dat vrouwen zo massaal hun eigen spiegelbeeld checken is dat we eigenlijk allemaal niet lekker in ons vel zitten, dan is dat behoorlijk heftig nieuws. Uit onderzoek naar obsessies van tv-zender TLC en ons, online vrouwenplatform Vrouwen.nl, is gebleken dat de meest voorkomende obsessie onder vrouwen een obsessie voor ‘eten en/of gewicht’ (16%) is. De cijfers zijn als je het ons vraag behoorlijk schokkend: maar liefst 30% van de ondervraagde vrouwen vindt zichzelf veel te dik en nog eens 50% vindt zichzelf een beetje te dik. Het blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse vrouwen geen positief zelfbeeld heeft. Slechts een schamele 15% van de vrouwen vindt zichzelf precies goed zoals ze is. Wow!

Dat veel vrouwen een obsessie voor uiterlijk en gewicht hebben blijkt ook uit het aantal keren dat ze op de weegschaal staan. Wees eerlijk; hoe vaak doe jij het? Een derde van de vrouwen doet dat één keer per week of vaker. 9% staat zelfs elke dag of nog vaker op de weegschaal. Nagenoeg de helft van de vrouwen checkt zichzelf bovendien in de spiegels die ze tegenkomt. Zelf herkennen wij dat beeld. Onze hoofdredacteur Claartje zegt in het persbericht dat wij samen met TLC uitstuurden dan ook: “Vrouwen zijn ontzettend streng voor zichzelf en voor elkaar. Ze weten heus wel dat het schoonheidsideaal van superslanke en bovenmenselijk mooie sterren en modellen niet haalbaar is, maar willen toch altijd vijf kilo lichter zijn dan ze op dat moment wegen. Ook al zeggen ze dat het niet zo is; blijkbaar is bijna elke vrouw ontevreden over bepaalde delen van zichzelf.”

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat gezond eten voor veel vrouwen een belangrijke rol in hun leven speelt, een gedeelte gaat hier zelfs obsessief mee om. Zo maakt bijna een derde van de vrouwen het liefst al het eten dat zij eet zelf klaar, zodat ze precies weet wat er in zit. Alsof dat nog niet genoeg is, checkt bijna een kwart van de vrouwen bij het doen van de boodschappen altijd eerst het etiket om te zien wat er exact in een product zit. En 15% heeft zelfs de hele dag spijt wanneer zij iets eet wat niet gezond is.

Er is zelfs een groep vrouwen die in de stress schiet wanneer zij een dag niet gezond eet. Zo geeft 6% van de vrouwen aan zich meteen dik te voelen na één dag niet gezond eten en deze groep verplicht zichzelf dan ook direct naar de sportschool te gaan. 3% van de vrouwen raakt ook écht in paniek en eet vervolgens extra gezond voedsel.

Tegenover de groep vrouwen die erg bezig is met gezond eten is er ook een groep van 37% die aangeeft vooral te eten wat zij lekker vindt, dat vindt zij belangrijker dan dat het gezond is. 22% geeft aan hier ook eigenlijk nooit bewust bij na te denken en nog eens 59% denkt dan ‘morgen weer een dag’. Kijk, dat klinkt als een stuk relaxter!

Hoe vaak sta jij op de weegschaal, of check je jezelf in de spiegel?


Noot: TLC Nederland heeft 1.168 vrouwen tussen de 20 en 49 jaar ondervraagd binnen het TLC Panel in week 32 & 33 2014