Slaapfouten die we nog steeds maken

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het was één van de honderden argumenten van ouders waarom je nu echt al naar bed moest: genoeg slapen is goed voor je gezondheid. Je bent fitter, productiever, ziet er beter uit en je wordt minder snel ziek. Maar toch, met "weten dat het goed is" zijn we er nog niet. En daar gaat het fout. 8 slaapfouten waarmee we nog steeds de mist in gaan:

Zeven tot negen uur per nacht slapen

Elke ochtend, nadat het 's avonds weer veel te laat geworden is denken: vanavond ga ik echt vroeg naar bed. Maar hoe vaak doen we dat dan werkelijk die avond? Er is weer iets leuks op tv, of het is eigenlijk iets te gezellig in de kroeg, talloze redenen om toch dat streven niet te halen.

Geen telefoons in de slaapkamer

Nog even snel de mobiele telefoon checken, om vervolgens nog een uur te liggen Facebooken. Eigenlijk weten we stiekem wel dat die telefoon onze bedtijd verlaat. De straling van mobiele apparaten is niet goed voor je nachtrust. Ook het blauwe licht van het scherm bevordert het slapen niet, dat zorgt er namelijk voor dat het stofje dat je slaperig maakt vertraagd vrijkomt.

Geen laptop in bed

Hetzelfde wat voor telefoons geldt, geldt ook voor laptops: we kunnen hem beter niet meenemen. Door nog even snel een mail te sturen ben je meteen klaarwakker. En dan wil je de volgende ochtend eigenlijk ook meteen weten of je al antwoord hebt, terwijl je ogen nog voelen alsof de nachtrust nog niet van start is gegaan.

Zet de tv een uur voor bedtijd uit

Het probleem is vaak juist dat de tv zo leuk is dat we nog even blijven zitten, eigenlijk té lang. Om heel eerlijk te zijn hebben wij dit advies zelf ook nog nooit opgevolgd, ook al weten we dat het eigenlijk het beste is.

8 uur voor bedtijd geen cafeïne meer

Om vlak voor het slapen gaan koffie te drinken is niet slim. Het produceert een stofje in je brein die heel erg lijkt op adrenaline. En dat stofje blijft in je systeem. Daarom is het beter om de laatste bak achterover te slaan 8 uur voordat je gaat slapen en het bruine goud daarna niet meer te drinken. Toch is een koffie na het eten toch wel heel erg lekker.

3 uur voor bedtijd geen alcohol

Deze regel navolgen op vrijdag- en zaterdagavond is sowieso bijna niet te doen, maar ook doordeweeks is een wijntje voor het slapengaan niet verkeerd. Tenminste, voor je nachtrust is het iets minder goed.

Slaap niet met je huisdieren in bed

Hoe gezellig het ook is om samen met alle knuffelbare dierenvrienden in bed te kruipen, uitgeruster wakker worden doe je er niet van. Je bewegingsvrijheid wordt beperkt (je wil Fluffy tenslotte niet pletten) en al het gemiauw en geblaf houdt je ook vaker wakker dan gedacht.

Niet snoozen

Snoozen is heerlijk (zeker als we te laat naar bed zijn gegaan of te lang achter de tv zijn blijven zitten), maar eigenlijk is het helemaal niet goed voor de biologische klok. Meteen uit bed stappen went, en wanneer de wekker dan gaat ben je ook meteen wakker. Maar ook hiervoor geldt: makkelijker gezegd dan gedaan.

Bron, bron, bron, bron