Hoe je ebola wél, en niét kunt krijgen: feiten en fabels

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Nu het ebola geen ver-van-je-bed-show meer is, vragen veel mensen zich af wat nou wel en wat nou niet waar is over het virus. Zo zou beweerd worden dat het virus in de lucht zit, en zelfs dat er een vrouw is opgestaan uit de dood nadat ze bezweek aan ebola. Onzin natuurlijk, maar het kan nooit kwaad om te weten hoe het virus zich verspreidt en wat de symptomen zijn. Vanochtend schreven we al over een man die 'grapte' dat hij het virus had in een bomvol vliegtuig, en die kwam er niet zomaar mee weg. De beveiliging is dus gelukkig heel streng, maar dat betekend ook dat het serieus is.


DE FABELS

Ebola hangt in de lucht en zo verspreidt het zich ook
Niet waar. Ebola is geen virus dat zich door de lucht verspreidt, al werd er beweerd dat het virus zich zo ontwikkeld had dat dat wel het geval was. De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) heeft bevestigd dat de ziekte zich niet verspreid door de lucht.

Je kunt ebola krijgen door besmet water
Fout. Wat voor lucht geldt, geldt ook voor water: je kunt geen ebola oplopen door besmet water.

Je kunt onbewust anderen besmetten met ebola
Niet waar. Onbewuste besmetting kan alleen bij ziektes die geen of weinig symptomen geven; dan kan het zijn dat je andere mensen per ongeluk besmet, omdat je zelf nog niet eens weet dat je een ziekte hebt. Wanneer je ebola oploopt kun je niet anderen 'per ongeluk' besmetten. Zodra je symptomen gaat vertonen ben je besmettelijk. De ziekte verschijnt pas in iemands lichaamssappen en kan anderen dus besmetten op het moment dat je symptomen gaat vertonen.

Muskieten brengen ebola over
Nee. Het is niet bewezen dat muskieten of andere insecten de ziekte over kunnen brengen. Tot zover bekend zijn dat alleen mensen, vleermuizen en apen.

Ebola krijg je zelfs als het eten goed is gekookt
Fout. Ebola verspreidt zich in Afrika snel door het jagen, slachten en bereiden van vlees dat besmet is, maar dat kan alleen wanneer het niet goed gekookt is. Het virus gaat dood door het koken, dus wanneer voedsel goed bereid is kan je het daardoor niet krijgen.


DE FEITEN

Je krijgt ebola door de lichaamssappen van besmette mensen
Waar. De meeste mensen worden besmet omdat ze in directe aanraking komen met de lichaamssappen van iemand die het virus heeft. Je krijgt ebola door in aanraking te komen met het bloed, speeksel, zweet, bloed, braaksel, urine of sperma van een besmet persoon. Behalve bij open wonden, is het lichaamssap ook besmettelijk bij aanraking met je ogen, neus, oren of vagina. Zoenen, seks, voedsel delen en dezelfde naalden gebruiken bieden daardoor alle kans tot overdracht. Wanneer iemand genezen is van ebola, kan seks nog steeds gevaarlijk zijn. Tot zeven weken na de genezing kan een man ebola nog overbrengen middels zijn zaad.

Je kunt ebola krijgen door een geïnfecteerd oppervlak aan te raken
Waar. Ebola kan buiten het lichaam ook overleven, zoals op kleding, beddengoed en op meubelen. Wanneer je een geïnfecteerd oppervlak aanraakt en daarna bijvoorbeeld je mond, is de kans op virusoverdracht heel groot. Het virus overleeft op droog oppervlak ongeveer drie uur, maar in speeksel of bloed buiten het lichaam een paar dagen.

Bron, bron