FAQ: Kroes en krullend haar

Gezicht door Vrouwen redactie

Het is weer tijd voor de maandelijkse blog van onze Whitney! Vorige keer schreef ze een review over SheaMoisture, deze maand heeft ze het over de meest gestelde vragen over kroes en krullend haar.

Voordat ik zelf met krulletjes rondliep kreeg ik voortdurend van mijn vriendinnen te horen dat ze zich mateloos irriteren aan ‘routine’ vragen: vragen die ze dagelijks gesteld werd over hun krullen. Ik zelf vind het leuk om er antwoord op te geven, want het geeft natuurlijk aan dat mensen nieuwsgierig zijn naar één van je meest opvallende eigenschappen. Ik heb echter wel opgemerkt dat er veel verwarring is over het verschil tussen kroes en krullend haar.

1- Wat is kroes haar?
Wanneer iemand kroes haar heeft betekent het dat diegene hele kleine krulletjes heeft die dicht op elkaar zitten. Dus de textuur van het haar is heel stevig, waardoor het haar flink kan inkrimpen. Een tijdje geleden heb ik de verschillende haartypen uitgelegd en kroes haar valt onder haartype 4b en 4c.


2- Wat is krullend haar?
Krullend haar valt onder haartype 3 and 4a. Je krullen hebben een S of C vorm; de krullen zijn dus groter dan kroes haar. Op het afbeelding hieronder zie je krullen die vallen onder haartype 3a/b.

3- Is er een verschil tussen krullend en kroes haar?
De term ‘kroes’ is gevoelig onder sommige mensen. Niettemin, kroes en krullend haar is geen indicatie van het ‘kwaliteit’ van het haar. De kwaliteit van jouw haar heb je zelf in handen, het hangt voor een groot gedeelte van jou of of je je haar goed of slecht verzorgt. De woorden ‘krullend’ en ‘kroes’ dienen als een soort indicatie van de grootte van je krullen.

4- Waarom hebben veel krullebollen liever niet dat je aan hun haar zit?
Omdat de krullen gaan pluizen. Vooral wanneer het haar nat/vochtig is is de kans groot dat de krullen onwijs gaan pluizen en daarom hebben velen liever niet dat er aan hun krullen worden gezeten.

5- Is het mogelijk om je haar te kammen wanneer het droog is ?
Het is altijd mogelijk om krullend haar te kammen, alleen is de kans groter dat het haar beschadigt wanneer het droog gekamd wordt. Met kammen kan je je haar te allen tijde beschadigen/breken, maar wanneer je de juiste methode onder de knie hebt zal de kans veel kleiner zijn.

6- Wat is de juiste methode voor het kammen van je krullen?
Je moet onderaan beginnen met het kammen en dan ga je beetje bij beetje naar boven toe kammen. Dit kan je doen met je vingers of met een brede kam. Ik zelf heb dik haar en voor mij werkt het beter om mijn haar met een kam te kammen.

7- Is het mogelijk dat mijn kroes haar wat losser word? Ik word namelijk gek van de klitten!
Dat is heel goed mogelijk! De structuur van je haar verandert namelijk om de 7 à 8 jaar. Het kan zijn dat de textuur van je haar heftiger word en losser. Als je heel veel last hebt van de klitten kan je het beste je haren twee keer per dag kammen, ’s ochtends en ’s avonds.

8- Mijn krullen komen altijd tot aan mijn nek, maar als ik het uitrek merk ik dat mijn haar flink gegroeid is. Hoe kan ik mijn krullen langer laten lijken?
Je kan je haren vlechten, waardoor je krullen wat groter worden en hierdoor iets langer. Of je kan een grote hoeveelheid leave-in conditioner in je haar smeren, waardoor je krullen gaan zakken door het gewicht van de leave-in conditioner.