Da's maf: pillen van (mensen)poep tegen dodelijke infecties

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Een pil slikken met daarin de poep van een ander klinkt niet al te smakelijk, maar is nu dus wel de beste oplossing wanneer iemand last heeft van een fecale ziekte (dit zijn ziektes die betrekking hebben tot de ontlasting). De doorzichtige pil met daarin andermans ontlasting is een doorbraak. Wanneer mensen een ziekte hebben die de goede bacteriën in de darmen aantast en er ‘foute’ bacteriën binnenkomen, wordt dat tot nu toe verholpen door een operatie waar slangen worden gebruikt die door de mond naar binnen worden gebracht en gezonde fecaliën (uitwerpselen) naar de juiste plek brengt. Hierdoor worden er nieuwe goede bacteriën geplaatst en kan iemand beter worden. Het uitvoeren van zo’n operatie is alleen niet echt een pretje. Kokhalsneigingen kunnen er namelijk voor zorgen dat de fecaliën ingeademd worden. Niet echt leuk dus.

Nu is er dus gelukkig een oplossing in de maak: een poep-pil. De poep van gezonde mensen wordt ingevroren en kan op elk moment beschikbaar zijn voor een patiënt. Er is alleen één nadeel: de capsules moeten zuurbestendig zijn (je wilt tenslotte niet dat ze in je maag uit elkaar vallen), maar zuurbestendige capsules zijn doorzichtig. Dat maakt de pil flink wansmakelijk. Nu snappen we ook waarom testpersonen vinden geen makkelijke opgave was voor de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek zijn in ieder geval veelbelovend. Van de twintig testpersonen met diarree genazen er veertien binnen twee dagen. Daarvoor moesten ze wel 15 pillen per dag slikken. Nog eens vier testpersonen genazen nog eens twee dagen later.

Nu is de vraag: gaan mensen de afweging nemen om de pil nemen waarin ze ontlasting van een ander zien om te genezen?

Bron, bron, bron