Wauw: winters sprookjeslandschap waar je wel naar móet blijven kijken

Reizen door Vrouwen redactie

Wanneer je midden in de winter door Finland reist is de kans heel groot dat je deze prachtige witte bloemen tegenkomt. Ze toveren het landschap om tot een waar sprookje en zijn alleen in de winter te zien. De bloemen zijn namelijk van ijs en worden ook wel vorstbloemen, ijsbloesems of ijskastelen genoemd. Ze hebben de naam gekregen omdat ze exact op echte bloemen lijken. Maar waarom is dat zo, en waarom bestaan ze alleen in IJsland?

Het mooie aan de ijsbloemen is dat ze zo breekbaar zijn. Het moment dat ze aangeraakt worden breken ze en ze zijn vooral te zien tijdens de zonsopgang. Dit komt omdat ze smelten gedurende de dag met de volle zon. Toeristen gaan elk jaar massaal kijken naar dit prachtige winter-wonderlandlandschap. Gelukkig is het ook te zien onder een warm dekentje achter de computer.

De bloemen ontstaan doordat het sap van een bepaalde plant die reageert op de kou. Wanneer de plant net niet bevroren is duwt hij zijn sap naar buiten, zodat daar een laagje ijs op komt te liggen. Door de samenstelling van het sap zet het uit wanneer het bevriest en vormt het ijslaagje zich net als een bloemblad.

Bron, bron