Pas op: door dit stofje hebben vrouwen (soms) minder zin in seks

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Waar de een ketst als een konijn, heeft de ander eigenlijk nooit zin. Hoe kan dat toch? Er zijn al verschillende factoren bekend waardoor je libido omlaag kan gaan, bijvoorbeeld door (te veel) alcohol of stress. Onderzoekers hebben daar nu nog een factor aan toegevoegd. Een bepaald type chemicaliën in plastic en verzorgingsproducten zou ook het libido drastisch kunnen verlagen.

Dit type chemicaliën, phthalates genoemd, kun je in bepaalde concentraties aantonen in menselijke urine. Hoe meer je ervan binnen hebt gekregen, hoe hoger de concentratie die je weer uitscheidt en dus in je urine te vinden is. De onderzoekers van University of Rochester School of Medicine hebben ontdekt dat (zwangere) vrouwen met een hogere concentratie phthalates, 2.6 keer vaker aangaven weinig zin te hebben. Heftig!

Moeten we nu dan ook met zijn allen plastic met dit type chemicaliën mijden? Gelukkig (nog) niet. Het onderzoek is gedaan onder 360 zwangere vrouwen. Of hetzelfde geldt voor niet-zwangere vrouwen durven de onderzoekers niet te zeggen. Toch is het niet het eerste onderzoek die probeerde te achterhalen of phthalates en andere chemicaliën schadelijk zijn en de hormoonhuishouding beïnvloeden. In ieder geval kan het geen kwaad om op te letten, want op een laag libido zit niemand te wachten, toch?

Bron