Hoe kakkerlakken levens kunnen redden

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Kakkerlakken zijn vieze, kruipende, kriebels die we het liefst niet in de buurt hebben. Toch kunnen deze insecten op een levensreddende manier ingezet worden. Kakkerlakken kunnen bijna overal overleven, zo kunnen ze zich ook goed door een neergestort gebouw manoeuvreren. Wanneer mensen huilen of schreeuwen om hulp, stuurt een apparaatje op de rug van het beestje hem de goede kant op. Zo kunnen de mensen die hulp nodig hebben gedetecteerd worden.

Onderzoekers zijn al een paar jaar bezig met het verbeteren van de techniek, zodat de kakkerlakken echt ingezet kunnen gaan worden. De kakkerlakken worden getransformeerd tot een soort cyborg, de apparaatjes op hun rug zijn microfoons die de kakkerlakken de goede richting op ‘duwen’ wanneer ze iets horen. Door de voelsprieten te manipuleren gaat het insect heen waar jij wilt waar hij heen gaat. Om mensen niet de stuipen op het lijf te jagen of om de kakkerlakken terug te vinden na de operatie kunnen de wetenschappers een soort elektronisch hek uitzetten rond een rampgebied. De apparaatjes reageren op het hek zodat de kakkerlakken nooit ontsnappen. Gelukkig maar.

Orange Is The New Black laat ons zien dat kakkerlakken ook goed ingezet kunnen worden om sigaretten te smokkelen. Of dat net zo goed werkt is maar de vraag...

Bron