Wittere tanden door oil pulling?

Gezicht door Vrouwen redactie

Veel mensen zouden graag wittere tanden willen, maar de stap nemen (en het geld neerleggen) om echt chemisch te bleken is vaak net iets te groot. Rosella van Dieper in het Nu.nl schrijft over een thuis-techniek die ook nog natuurlijk is: oil pulling.

Een persoon met een stralende lach, gezond gebit en parelwitte tanden valt op. Deze kenmerken worden door velen als schoonheidsideaal beschouwd. Je zou haast kunnen zeggen dat je lach het visitekaartje van je gezicht is. Dan is het toch helemaal fijn als je zelfverzekerd kunt zijn over de kleur van je tanden? Tegenwoordig komt het bleken van tanden steeds vaker voor. Vooral in de grotere steden kun je bij diverse klinieken terecht voor een chemische tandenbleekbehandeling. Deze behandelingen zijn vaak erg prijzig en agressief voor je gebit. Dan kun je beter beginnen met het uitproberen van een natuurlijke bleekmethode. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kan met zekerheid zeggen dat ‘coconut oil pulling’ de beste manier is om op natuurlijke wijze wittere tanden te krijgen!

Wat is oil pulling?
Oil pulling is het spoelen van je mond met een bepaalde reinigende olie, zoals zonnebloemolie of kokosolie. Het dagelijks spoelen van je mond met olie zou afvalstoffen uit je mond en lichaam kunnen ‘trekken’ en zodoende een ontgiftende werking hebben. Nu heb ik me enige tijd geleden al verdiept in kokosproducten. Hierdoor heb ik de enorme veelzijdigheid van deze vrucht leren kennen (zie mijn eerdere blogpost over kokos). Toen ik las dat kokosolie naast de reinigende werking tevens je tanden witter kon maken, ben ik een paar weken gaan spoelen met extra vierge (dus koudgeperste) kokosolie. Dit doe ik momenteel nog steeds, alleen niet dagelijks.

Hoe werkt het precies?
Oil pulling werkt het beste in de ochtend, vlak na het wakker worden op je nuchtere maag. Je neemt een eetlepel kokosolie in de mond en spoelt hiermee voor 10-20 minuten. Daarna spuug je de olie uit. Ikzelf hield het spoelen niet langer vol dan 10 minuten. Terwijl ik met het ontbijt of de afwas bezig was, had ik mooi de tijd voor dit ‘spoelritueel’. Er wordt gezegd dat je de olie beter niet in de gootsteen kun uitspugen omdat het wemelt van de bacteriën. Als de olie een witte kleur heeft dan betekent dit dat je lang genoeg hebt gespoeld.

Resultaat
Meteen na de eerste keer merkte ik al dat mijn mond en tanden erg fris en glad aanvoelden. Daarbij zagen mijn tanden er inderdaad witter uit. Het lijkt haast alsof je je tanden net hebt gepoetst, dan ogen deze vaak ook witter. Verwacht er geen extreem resultaat van, maar je tanden lichten echt een paar tinten ervan op. Het is wel iets wat je moet blijven doen, want toen ik voor mijn werk een weekje in het buitenland zat en geen tijd had om te spoelen, vond ik dat mijn tanden er minder wit uit begonnen te zien. Maar dit kan natuurlijk ook een kwestie van gewenning zijn.

Andere natuurlijke bleekmiddelen: aardbei, appel, citroen, zeezout, kruidnagel
Naast het spoelen met kokosolie kun je van aardbeien, appel of citroensap ook wittere tanden krijgen. Het zuur zorgt ervoor dat je tanden zich ontdoen van verkleuringen. Pas hier wel mee op want bij veelvuldig gebruik kan het je tandglazuur aantasten waardoor ze broos worden. Spoelen met zout is ook een goede manier om je tanden te reinigen. Keltisch zeezout is hierbij het meest mild voor je tanden. Kruidnagel kan in de eerste plaats goed gebruikt worden om de pijn te verzachten bij een zere kies. Dit komt door het stofje eugenol in kruidnagel. Daarnaast schijnt kruidnagel ook goed te zijn voor wittere tanden. Je kunt dan het beste kruidnagelolie gebruiken.

Tandpasta tip!
Naast deze natuurlijke bleektips zweer ik overigens nog steeds bij mijn Oral B pro-expert tandpasta met whitening voor gevoelige tanden. Een goede mondverzorging begint uiteraard met het gebruik van de juiste tandpasta. En vergeet ook niet te flossen na elke maaltijd! Dat voorkomt een hoop onplezierige bezoekjes aan de tandarts.

Afbeeldingen: iStock